Treska po katalánsku. Můžete ji podávat třeba s opečenou bagetou, posypanou tymiánem nebo bazalkou

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Ingredience
  • 4 filety tresky
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g cherry rajčat
  • konzerva loupaných krájených rajčat
  • 140 g zelených oliv
  • snítka čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • pepř

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Postup:
Na rozpáleném olivovém oleji opečeme osolené filety tresky dozlatova. Pak je vyjmeme a přilijeme do pánve olej na něm opečeme nadrobno pokrájené šalotky. Až zesklovatí přisypeme rozmělněný česnek a cherry rajčata. Za stálého míchání opékáme asi tři minuty a pak přilijeme víno. To necháme odpařit, přidáme loupaná rajčata a sůl a pepř. Vše dobře prohřejeme, pak vrátíme rybu, vsypeme olivy a ještě společně necháme dobře prohřát.
Rybu můžeme podávat s opečenou bagetou, posypanou čerstvým tymiánem nebo bazalkou.

Pět lahodných důvodů pro tresku:

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka