Tři astronauti neplánovaně strávili ve vesmíru 371 dní. Porouchala se jim kosmická loď

5. listopad 2023

Na podzim 2023 skončila třetí nejdelší vesmírná expedice v celé dosavadní historii létání do kosmu. Její účastníci přistáli 27. září s kosmickou lodí Sojuz MS-23 v kazašské stepi. Tříčlenná rusko-americká posádka společně strávila ve vesmíru více než rok. Mise přitom původně měla být mnohem kratší.

Vesmírná mise trvala celkem 371 dní. Začala startem kosmické lodi Sojuz MS-22 z kosmodromu Bajkonur 21. září 2022. „Oni se původně měli vrátit po půlročním pobytu na palubě mezinárodní kosmické stanice ISS. Ovšem letos v březnu byla zjištěna závada na tom zaparkovaném Sojuzu a nestálo za to riskovat s ním odlet. Bylo rozhodnuto, že si tedy počkají na další Sojuz,“ vysvětluje jihočeská astronomka.

Při dlouhodobém pobytu na mezinárodní kosmické stanici může být podle ní problém s nedostatkem materiálu, ale ten už je dnes možno dopravit nepilotovanými automatickými loděmi.

Velkou zátěž musí zvládnout lidské tělo, pro které je dlouhodobý pobyt ve skoro nulové gravitaci velmi náročný. „Rozvolňují se a ubývají svaly, zatěžuje to kardiovaskulární systém, způsobuje řídnutí a oslabování kostí. Proto musí astronauti na mezinárodní kosmické stanici cvičit. Provádějí pohyby ve speciálních úvazech, jinak by to ve stavu beztíže vůbec nešlo,“ dodává Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související