Třídění odpadu, vratné kelímky i ekologická festivalová doprava. Slavonice Fest se snaží být zelenější

4. srpen 2023 12:01

Letní filmový a hudební festival ve Slavonicích chce být každým rokem zelenější, tedy šetrnější k přírodě. Co začalo tříděním odpadu, teď už nestačí. Na ekologii je potřeba myslet u řady dalších činností, které ke kulturní akci patří.

Pivo se na Slavonice Festu čepuje pouze do vratných zálohovaných kelímků. „Já jsem moc ráda, že je máme. Loni jsme se zelenějším festivalem začali a vratné kelímky jsme ještě neměli, protože nebylo vyřešené jejich mytí. Letos už po celých Slavonicích ve všech našich gastrostanovištích máme tyto vratné kelímky,“ říká mluvčí festivalu Barbara Trojanová.

Populární aperol si návštěvníci zase mohou vypít ze sklenic. „To jsou vlastně zavařovačky od kimchi. Je to hodně oblíbené, vypadá to krásně a když se aperol vypije, sklenička se umyje a může se použít znovu,“ popisuje Barbara Trojanová.

Mezi Slavonicemi a vesnicí Maříž jezdí festivalový autobus. „Od loňska máme bezemisní autobus a je to príma. Je i krásně zelený, loni jsme měli červený a letos, protože je to zelený autobus, jsme dostali zelenou barvu,“ usmívá se mluvčí. Pořadatelé festivalu také využívají hybridní osobní vozy.

S tím, aby byl festival zelenější, pomáhá Slavonice Festu Adam Karásek. Jeho společnost Planet A Film se zabývá udržitelnějším natáčením a spolupracuje s filmovými štáby. „Film je ze své podstaty nešetrný, protože je to cirkus, který se potřebuje přemisťovat a který je hodně časově náročný. Všechno se děje strašně rychle, protože každá minuta stojí spoustu peněz. A když se něco dělá rychle, je to neudržitelné,“ vysvětluje.

I drobné kroky, jako je třeba třídění odpadů a používání vratných kelímků, mají podle něj smysl. „Třeba na odpady se tady pořadatelé letos hodně zaměřili. Festival opravdu recykluje, co může, a je tady velká snaha ty věci znovu používat,“ dodává.

Spustit audio

Související