Vratné kelímky na budějovických adventních trzích stále chybí, pořadatel dostal od města výjimku

28. listopad 2022 08:39

Přestože město České Budějovice od loňského jara vyžaduje, aby na různých akcích prodejci občerstvení používali vratné nádobí, na adventních trzích ho nenajdete. Pořadatel má totiž výjimku. Slibuje ale, že na příští rok už připravuje systém vratných hrnků známý třeba z Rakouska.

Jednou z pravidelných návštěvnic adventního městečka na náměstí Přemysla Otakara II. je paní Jana. „Chodíme sem hlavně na punč, dobré jídlo, zábavu,“ říká. Jestli dostane punč do vratného, nebo jednorázového kelímku, podle svých slov neřeší.

Najdou se i lidé, pro které je to důležité. Například Anežka si přinesla svůj vlastní bílý keramický hrneček. „Nemám ráda ty jednorázové kelímky, hůř se z nich pije, ale hlavně mi vadí ten odpad. Všude nosím svůj hrnek, mám ho skoro pořád v batohu,“ vysvětluje.

Vánoční strom na náměstí v Českých Budějovicích

Reakce prodejců jsou podle ní různé. „Já ale nechci podporovat někoho, komu to vadí, takže si prostě dojdu k někomu, pro koho je to v pořádku, kdo třeba i sám nabízí nějakou alternativu k jednorázovým kelímkům,“ dodává.

Anežka je ale zatím spíš výjimkou, jak potvrzuje Ester, která obsluhuje u stánku s kávou. Tady vedle jednorázových kelímků zákazníkům nabízejí i možnost koupit si nápoj v keramickém hrnečku. „Využili to dva lidé za celý den,“ říká Ester.

I když některé stánky s nápoji nabízejí i prodej keramických hrnečků s motivem českobudějovického adventu, málokdo si je pořídí. Zatím je možné hrnek pouze koupit, v příštích letech by pořadatelská agentura chtěla zavést i systém vracení. Aby fungoval, bude do něj nutné zapojit nejen stánky v adventním městečku uprostřed českobudějovického náměstí, ale i další prodejce punče a svařáku v blízkém okolí.

Spustit audio

Související