Hotel v Horní Plané u Lipna přestal kompletně používat plastové nádobí a PET lahve

28. červenec 2020 12:38

Zcela eliminovat plasty a mít co nejekologičtější odpadové hospodářství, to je cíl jednoho z hotelů v Horní Plané u Lipna. Jako jeden z prvních v regionu zavádí plně recyklovatelné jednorázové nádobí.

Klasické plastové kelímky a talířky tu nahradili těmi, které sice na první pohled vypadají úplně stejně, ale jsou vyrobené z biologických zdrojů a dají se kompostovat.

„Hosti vypijí nápoje, snědí jídlo a kelímky hodí do popelnice. My je pak přebereme a nadrtíme. Zredukuje se tím odpad, protože objemově je to menší, a nadrcené kelímky přidáváme do kompostu,“ ukazuje spolumajitel hotelu Michal Novák speciální drtičku kompostovatelného odpadu.

„Hotel provozujeme už dvacet let, tak jsme viděli ten velký objem odpadu, který se produkuje. Vzhledem k tomu, že jsme na pláži, není úplně možné dávat nápoje do skla. Možností byly vratné kelímky, které jsou také skvělé, ale my jsme šli touto cestou kvůli tomu, že i vratné kelímky mají svá úskalí, například umývání,“ dodává.

Čtěte také

Plně kompostovatelné obaly se vyrábějí z bambusu, kukuřičného škrobu nebo cukrové třtiny. Hotel má v současnosti už tři kompostéry, které je zpracovávají. „Hážeme tam ty obaly plus zbytky jídla. Drť se pak používá jako hnojivo,“ vysvětluje Michal Novák.

Odpadové hospodářství je na největší české přehradě velkým problémem. Oblast ročně navštíví miliony lidí. Podle předsedy Turistického spolku Lipenska Jiřího Mánka to ale zatím místní obce zvládají. „Jednotlivé obce teď řeší i to, že z dotace budou pořizovat kompostéry svým obyvatelům. Myslím, že napříč celou oblastí Lipenska ekologie hraje důležitou roli, a odpadové hospodářství zejména,“ komentuje.

Turisty v letošním roce neodradila ani situace kolem koronaviru. Podle prvotních odhadů bude návštěvnost minimálně stejná, jako v předchozích letech. Zahraniční klientelu ale tentokrát výrazně předčí ta domácí.

Spustit audio

Související