Tsunami jako mrakodrap. Poznejte pravou tvář nejděsivějších přírodních živlů

9. květen 2023

Jak vzniká zemětřesení a co všechno dokáže vichřice? A jakou roli budou hrát v budoucnu solární a větrné elektrárny? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Nejrychlejší vítr, největší zemětřesení a megatsunami. I to je součást světové historie. Terku Rašovou s ní v Klubu Rádia Junior seznámil Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání v liberecké iQLANDII. Projděte si s námi několik neuvěřitelných NEJ.

Petr Desenský má na starost program. Pomáhal taky rozjet výzvu Staň se mecenášem iQlandie

Největší zemětřesení na světě bylo v Chile

Nejsilnější zemětřesení v dějinách lidstva bylo v Chile 22. května 1960. Šlo o zemětřesení o síle 9,5 stupně Richterovy škály, které následně vyvolalo několik vln tsunami. Největší z těchto vln dosahovala výšky až 25 metrů. Tolik měří třeba víc než 500 let starý památný dub letní v okrese Rychnov nad Kněžnou nebo sedmipatrový panelák.

Megatsunami velká jako mrakodrap

Největší vlna tsunami, takzvaná megatsunami, se objevila v roce 1958 a dosáhla výšky 524 m. Byla jen o něco menší než mrakodrap CITIC Tower, který stojí v Číně. V roce 2016 byl tenhle mrakodrap po nějakou dobu nejvyšší budovou na světě. (Teď už je nejvyšší Burdž Chalífa se svými 828 metry.)

Nejsilnější vítr na světě

Nejsilnější zaznamenaný vítr na světě foukal rychlostí 408 kilometrů v hodině. Takhle silný vítr vál v tropické cykloně na australském ostrově Barrow Island 10. dubna 1996. Český miliardář Radim Passer otestoval na německé dálnici své luxusní sportovní auto a dosáhl s ním rychlosti 417 kilometrů za hodinu. Takže jel ještě o něco rychleji než nejsilnější vítr na světě.

V liberecké iQLANDII v expozici Živly si můžete vyzkoušet simulátor zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály nebo tu zažít vichřici.

Jak vlastně zemětřesení vzniká? Kde se bere vichřice nebo povodeň? I to se dozvíte, když si poslechněte Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související