Tvarohová žemlovka s jablky aneb Zemlbába jak od babičky, prostě sladký zlatý hřeb skvělého oběda

Také ji zbožňujete? Žemlovku hezky s jablky a nadýchaným sněhem. Na žemlovku postupně a opakovaně chodili tajně všichni. S velkými lžícemi a pokud možno nenápadně.

Sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva, namočeného do oslazeného mléka, případně vajec, to je žemlovka.

Ingredience
  • 1 ks bageta (dlouhá)
  • 750 g jablka
  • 300 ml mléka
  • 4 ks vajec
  • 400 g tvarohu (měkký)
  • 50 g cukru
  • 1 cukr (vanilkový)
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce rumu
  • citron (1 lžíce citronové kůry)
  • skořice
  • 50 g másla

Místo nejčastěji používaných jablek lze použít také hrušky. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.

Žemlovka, lidově zvaná jako „zemlbába“, je oblíbeným sladkým pokrmem, který všichni dobře známe z dětství. Poctivá žemlovka se připravuje z bílého pečiva (obvykle rohlíků, vánočky nebo veky), mléka, vajíček a tvarohu, skořice a cukru. Jako ovocná náplň se nejčastěji používají nastrouhaná jablka.

Žemlovku můžete snadno povýšit doslova na delikatesu přidáním ořechů, rozinek, nastrouhané citronové kůry nebo zakysané smetany. Místo jablek můžete použít váš oblíbený druh ovoce nebo kompotu.

Postup:
Bagetu nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a zvolna pečeme asi osm minut v předehřáté troubě. Po osmi minutách vyndáme.
V mléce rozšleháme 2 vejce. Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem a vmícháme v rumu namočené rozinky, citronovou kůru a sníh ze dvou bílků.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dno potřeme máslem. Plátky pečiva namočíme jednou stranou v rozšlehaném mléce a naskládáme je těsně vedle sebe na dno.
Pokryjeme je polovinou nahrubo nastrouhaných jablek, posypeme skořicí a cukrem. Pak dáme vrstvu tvarohu, zakryjeme ji zbylými jablky, posypeme skořicí a cukrem. Navrch rozložíme v mléce namočené pečivo, zbylým mlékem zalijeme.
Poklademe vločkami másla a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.
Podáváme horké a pocukrované.

Žemlovka podávaná za tepla bude vydatným obědem, pokud si chcete dopřát pauzu od slaných jídel a masových pokrmů. Po vychladnutí ji můžete podávat jako dezert nebo poslouží i jako chutná svačina.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.