Tvarohové lívanečky si zamilujete. A můžete na ně chodit postupně celé odpoledne. Pokud tedy zbudou

Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil. 

Ingredience
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 20 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • rybízová marmeláda
  • smetana ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • čerstvé ovoce

Recept na lívance nechybí snad v žádné domácí kuchařce. Mimochodem, víte, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta?

Je to rychlé - je to chutné - a navíc, pak na lívanečky můžete chodit celé odpoledne. Tedy, pokud zbude.

Ono upřímně řečeno - udělat dobré lívance - není nic náročného. Záleží ale na tom, s čím si je dáme. Ale co se týká těsta, s tím bychom neměli mít problém. Základní suroviny určitě dobře znáte. Nebo ne? Tentokrát budou totiž z měkkého tvarohu.

Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny. Pak přidáme tvaroh, prosátou mouku s kypřicím práškem a špetku soli. Zlehka promícháme.
Lívanečník nebo pánev vytřeme olejem a upečeme malé lívanečky, které necháme vychladnout. Polovinu lívanečků potřeme marmeládou a slepíme je se zbylými lívanečky.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Lívanečky ozdobíme šlehačkou, ovocem a pocukrujeme.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.