Týden očima Petra Schwarze: Čísla, hrozby a zapomnětlivost

13. leden 2024

Ty trochu příjemnější zprávy tentokrát přišly od statistiků – podle jejich nových čísel začali Češi po osmnáctiměsíčním propadu maloobchodu v listopadu meziročně zase více nakupovat, ne moc, ale přeci. Zdražování se naopak zpomalilo, v prosinci dokonce klesly ceny potravin a letos už by inflace moc vysoká být zřejmě neměla.

Ústavní soud začal projednávat stížnost poslanců hnutí ANO na snížení valorizace důchodů, které vláda prosadila v parlamentu na jaře a ušetřila tak vloni necelých 20 miliard. A vládní expertní skupina se shodla na kompromisu ohledně budoucího zákona o regulaci konopí – brzy by mělo být legální vypěstovat si několik rostlinek doma, a to nejen na masti.

Čtěte také

Poslanec SPD Kobza se omluvil za své, nedá se to nazvat jinak, naprosto nehorázné výroky o filozofické fakultě, které vypustil na sociální síť v souvislosti s tragickou střelbou.

Než došel k poznání, že by něco takového bylo vhodné, trvalo to pouhé dva týdny, během kterých se kromě pobouření většiny veřejnosti od jeho slov distancoval i předseda SPD Okamura, část poslanců chce záležitost řešit na mandátovém a imunitním výboru sněmovny, velice ostře se ohradili rektoři univerzit a filozofická fakulta oznámila, že na Kobzu podá trestní oznámení. Od něj nehodlá ustoupit ani po Kobzově omluvě.

Ať nezapomínáme na své blízké

A zatímco Kobzův výrok byl tak otřesný, že se o něm nedalo ani vtipkovat, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, bývalá ministryně Schillerová spustila tento týden svými slovy vtipů celou lavinu.

Čtěte také

V podcastu CzechCrunch se vyjádřila, že z varování před hrozbou možné ruské agrese vůči Západu má prý osypky, že místo investic do obrany by mělo Česko investovat do dopravní infrastruktury a že není potřeba být na válku připraveni, protože „my se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru“. Aniž tedy definovala, kdo je ono „my“.

Asi nelze Schillerové vyčítat, že zřejmě nezná moudrost starých Římanů „si vis pacem, para bellum“, byť je pravda známá i v české verzi „chceš-li mír, připravuj se na válku“ a nemusela by se tedy kvůli tomu učit cizímu jazyku. Ještě nikdy v historii se totiž nestalo, že by agresor ustoupil od své agrese jen proto, že jeho oběť „chce mír“.

A tvářit se, že Rusko agresivní choutky vůči Evropě nemá, jen ještě, a to slovo „ještě“ je důležité, na to nemá dost síly, je opravdu vrchol pokrytectví. A v důsledku výzva k tomu, abychom počkali, až tu sílu Rusko svými výboji nabere.

Čtěte také

Slovenský premiér Fico a místopředseda slovenského parlamentu Danko položili květy u hrobu normalizačního československého prezidenta Husáka při příležitosti Husákových nedožitých 111. narozenin, podle Fica je tomuto symbolu normalizace potřeba projevovat úctu a respekt. Zřejmě svoji k svému.

Nový šéf Tatranského národního parku Olexa, dosazený ministrem z Dankovy Slovenské národní strany, odstoupil poté, co se ukázalo, že se nejenom nikdy ochraně přírody nevěnoval, to známé bylo, ale že byl dříve i pravomocně odsouzen za pytláctví.

Na Papui Nové Guineji vypukly rozsáhlé nepokoje poté, co policisté i úředníci začali stávkovat kvůli snížení platů. Velký černý pavouk, kterému při chůzi šustí nohy, zřejmě druh sklípkana, vyděsil podle Novinek obyvatele Hrádku u Třince, kde se usídlil v Centru volného času a nedařilo se ho chytit.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

V Praze muž přebarvil čáry označující zónu placeného stání z fialové na modrou, zřejmě aby mohl pohodlněji parkovat – jisté nepohodlí mu teď způsobí to, že policie řeší, zda to byl přestupek, nebo rovnou trestný čin. V Bavorsku omylem zanechala na dálničním odpočívadle 73letou seniorku její rodina, svůj omyl si uvědomila až ve Švýcarsku, kam autem cestovala.

A v Thajsku obdobně po zastávce na vykonání malé potřeby nechal muž uprostřed džungle svoji manželku, stejně jako rodina zmíněné seniorky si myslel, že žena spí na zadním sedadle, a svůj omyl zjistil až po několika hodinách. Ať nezapomínáme, hlavně na své blízké, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio