Týden očima Petra Schwarze: Co radar nevidí…

27. leden 2024

Českem opět táhnou legie chřipkových virů doprovázené potvorami covidovými, podle oficiálních statistik jsme na prahu epidemie, jenže vzhledem k tomu, že oficiální statistiky nepodchycují všechny nemocné, asi v epidemii už jsme po uši, zvláště v některých krajích. A příští týden by mohl podle epidemiologů nárůst počtu nemocných vrcholit.

Ústavní soud jasnou většinou přes separátní stanovisko tří soudců rozhodl, že snížení mimořádné valorizace penzí platí, a zároveň vyzval opozici, aby při sněmovním jednání nezneužívala obstrukce, čímž se hnutí ANO podle svého místopředsedy Havlíčka nehodlá řídit.

Čtěte také

Po šesti dnech opozičních obstrukcí prohlasovala vládní koalice ve sněmovně zákon o korespondenční volbě pro voliče žijící v zahraničí. Senát odmítl o dva hlasy ratifikaci Istanbulské úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, podíleli se na tom senátoři opoziční i vládní, přestože i prezident republiky Pavel přišel osobně tuto úmluvu do horní komory parlamentu hájit.

Bývalý prezident Zeman vystoupil po dlouhé době na veřejnosti a zvolil si pro tuto příležitost seminář pořádaný ve sněmovně poslanci SPD. Předseda tohoto hnutí Okamura ve svém úvodním slově tradičně vyzval k vystoupení z Unie a ukázal, kam by chtěl Česko dovést.

Svět se podle Okamury ve shodě s oblíbeným kremelským narativem rozdělil, na jedné straně jsou Spojené státy a jejich spojenci, proti kterým stojí zbytek planety, jenž se prý americké hegemonii postavil – a je jen otázkou času, kdy se podle šéfa SPD většina planety stane členem uskupení BRICS vedeného Ruskem a Čínou. Ano, v roce 1989 jsme unikli z východního područí, teď by nás tam Okamura zase rád vrátil. A tomu dělal Zeman stafáž…

Trpělivost a klid při slalomu mezi nařízeními

Turecko konečně schválilo vstup Švédska do NATO, chybí už jen souhlas Maďarska – jenže zatímco premiér Orbán tvrdí, že bude naléhat na parlament, aby švédské přistoupení do aliance ratifikoval co nejdříve, předseda parlamentu Kövér z Orbánovy strany Fidesz je proti, není prý kam pospíchat a on má prý dost toho, že si o Maďarsko každý „otírá nohy“.

Čtěte také

Bývalý americký prezident Trump je už i podle současného prezidenta Bidena jasným budoucím kandidátem republikánů na prezidenta – a to se republikánské primárky zatím konaly jen ve dvou státech. Poté, co z nich odstoupil floridský guvernér DeSantis, stojí už Trumpovi v cestě k nominaci jen bývalá velvyslankyně u OSN Haleyová, která v New Hampshire prohrála s exprezidentem o deset procent hlasů. 

V jižním Španělsku mají v lednu léto, teploty kolem 25 stupňů a lidi na plážích. V Chebu běhal po ulici mezi auty zcela nahý a zcela opilý muž a v centru Brna v mrazu zase zcela nahá mladá žena. Pražští policisté dopadli podezřelého z napadání kolemjdoucích v Kunratickém lese, běhajícího seniora vážně zranil, a také z útoku sekerou na ženu jdoucí po ulici s kočárkem na druhém konci hlavního města.

Bavorská obec Kirchseeon se pochlubila výhodnou investicí – pořídila si dopravní radar za v přepočtu 2 a půl milionu a už po 11 dnech měla náklady na pokutách zpátky. Starosta obce ovšem tvrdí, že motivem nebylo vylepšení situace obecní kasy, ale dlouhodobé problémy s neukázněnými řidiči v městečku, které má školu i školku – to ale nevysvětluje, proč tedy radar umístili na výjezd z obce, kde se pokut logicky vybere nejvíc, zatímco bezpečnost školáků to neochrání.

Čtěte také

Právě na nejvýdělečnější dopravní radary se údajně změřil sabotér v severní Itálii, po kterém usilovně pátrá policie, zatímco se stal hrdinou sociálních sítí. V noci rozbrušovačkou pokácel už dvanáct radarů a na sítích získal přezdívku Fleximan.

A ještě jednou severní Itálie: provincie Bolzano-Horní Adiže zřídila databázi DNA psích mazlíčků, aby mohla policie snadno dohledat, který páníček po svém miláčkovi neuklidil hromádku, a pokutovat ho. Pokud majitelé psů nezaplatí u veterináře odběr DNA svých mazlíčků, hrozí jim sankce v přepočtu až 26 tisíc.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Po více než sedmi desetiletích otevřel v Saúdské Arábii obchod s alkoholem, neznamená to ale nějaké zvláštní uvolnění přísných pravidel – nakupovat v něm mohou pouze nemuslimští diplomaté, a to po registraci a na příděl.

A v jedné severofrancouzské obci zakázal starosta vyhláškou padání sněhu, jelikož ho popudily stížnosti občanů na ulice a chodníky od sněhu neuklizené. Trpělivost a klid při slalomu mezi různými nařízeními přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio