Týden očima Petra Schwarze: O jaru, rodinách a důležitosti oprav záchodků vesnických škol

2. březen 2024

Začalo meteorologické jaro už dopředu ohlašované, na únor nezvyklým, množstvím alergenů ve vzduchu, ministr práce a sociálních věcí Jurečka představil reformu penzí a data statistiků prozradila, že se ceny potravin v únoru snížily jak oproti lednu, tak meziročně. Vedení Agrární komory označilo jednání s ministrem zemědělství Výborným za zklamání a vyzvalo zemědělce k protestu, který se má konat ve čtvrtek.

A běloruský diktátor Lukašenko prohlásil, že volby v jeho zemi jsou nejčestnější a nejotevřenější na světě, což by mohlo naznačovat, že se Lukašenkův svět smrskl na onen svět ruský, zvaný „Russkij mir“, a i tak by to bylo značně pochybné.

Čtěte také

Ruské úřady konečně vydaly rodině tělo opozičníka Alexeje Navalného, který „náhle zemřel“ v sibiřském lágru. Navalného pohřbu se v Moskvě zúčastnily tisíce lidí, kteří provolávali protiputinská a protiválečná hesla, a to přes výhrůžky ruských úřadů tresty za nepovolené shromažďování, antony všude okolo i šířenou šeptandu, že muži, kteří se pohřbu zúčastní, budou obratem odesláni na frontu.

Ruský vůdce Putin přednesl svůj výroční a zároveň předvolební projev o stavu země. Světové agentury si v něm všímaly hlavně Putinových výhrůžek jadernou válkou, v Moskvě narozený a v Kyjevě působící novinář Ivan Jakovina ocitoval prý vyslechnuté shrnutí Putinova projevu do tří vět: „Postavíme armádu robotů, zničíme svět jadernými zbraněmi a opravíme záchodky na vesnických školách.“

Ať se vyrovnáme s tím, když věci nejdou podle našich představ

Čtěte také

A ruské Izvěstije jako první výstup z projevu citovaly Putinova slova, že elitou země nejsou ti, kteří se za ni sami považují (nemáte taky pocit, že už jste to někde slyšeli?), ale prý ti, kteří ve jménu Ruska zabíjejí v jeho dobyvačné válce (v originále: bojují ve speciální vojenské operaci). Ti podle Putina musí zastávat vedoucí úlohu ve společnosti.

Ano, jistě. Například jeden z těchto hrdinů, který půlrok zabíjení na Ukrajině vyměnil za jedenáct let v kriminále za vraždu, po návratu domů tento týden ubil napřed svého kumpána a pak sekerou zmasakroval svou téměř sedmdesátiletou tetu, která byla z dřívějška nositelkou titulu „Nejlepší učitelka Ruska“.

Zato sedmdesátiletý Oleg Orlov, nositel Nobelovy ceny míru a dlouhá léta jeden z lídrů organizace Memorial mapující porušování lidských práv od Stalinových dob po dnešek, byl tento týden odsouzen na dva a půl roku vězení za „znevažování ruských ozbrojených sil“, ve skutečnosti za článek, ve kterém napsal pravdu – že Rusko za Putina propadlo fašismu.

Čtěte také

Poslanecká sněmovna po dlouhých bojích dospěla ve třetím čtení ke kompromisu v otázce známé jako „manželství pro všechny“. Stejnopohlavní páry budou moci vstupovat do svazku, ve kterém budou mít práva a povinnosti jako ve svazku manželském, má to však dvě „ale“: nebudou moci adoptovat děti a nebude se to nazývat manželstvím, nýbrž partnerstvím.

Jak to s kompromisy bývá, výsledek nebyl nadšeně přijat na žádné straně, pomalými kroky se ale v otázce uznání nebo rozšíření práv stejnopohlavních párů (to záleží na úhlu pohledu) dostáváme k tomu, co v některých evropských zemích na západ od Česka platilo už před více než třiceti lety. Dohoda ve sněmovně navíc vznikla díky i navzdory tomu, že tentokrát názorová dělící linie ležela uvnitř většiny sněmovních stran. Teď je ale ještě na řadě Senát a prezident.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A na závěr tedy ještě dvě historky z rodinného prostředí. Manžel vysoko postavené manažerky ropné společnosti BP v texaském Houstonu odposlouchával ženě služební hovory a na základě odposlechnutých tajných informací získal obchody na burze za skoro dva miliony dolarů, což jeho ženu stálo místo, znamenalo konec manželství a povedeného manžela přivedlo před soud.

A v mexickém Obregonu byli manželé patřící k vyšší společnosti tak nespokojeni se synovým výběrem životní partnerky, že nejenže nepřišli na svatbu, ale pokusili se uplatit cestovní kancelář, aby novomanželům zničila líbánky, a najali výtržníky, kteří nevěstu na cestě k oltáři postříkali červenou barvou. Ať se mnohem lépe dokážeme vyrovnat s tím, že věci nejdou vždy podle našich představ, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio