Libor Dvořák: Stane se Julija Navalná novou vůdkyní ruské opozice?

24. únor 2024

Rozdrobená a zdecimovaná ruská opozice, jejíž přední osobnosti jsou buď v ruském kriminále, nebo v zahraničí, získala novou výraznou tvář. Stala se jí vdova po tragicky zesnulém opozičním politikovi Alexeji Navalném – Julija Navalná.

„Na tomhle místě jsem vůbec neměla stát a tohle, co teď natáčím, jsem taky vůbec natáčet neměla,“ říká Julija Navalná úvodem svého videoprovolání, v němž prohlásila, že hodlá pokračovat v díle svého muže. Přitom po dlouhá léta zcela vědomě a důsledně plnila roli manželky opozičního politika a sama se političkou stát nehodlala.

Čtěte také

Západní média i politici už přitom pár let mluví o tom, že při perspektivě dlouholetého uvěznění svého muže, a teď dokonce po jeho mučednické smrti, je schopna stát se novou vůdkyní ruské opozice. Toto pondělí tedy veřejně prohlásila, že je k podobnému údělu připravena.

První reakce na sebe nedaly dlouho čekat: Juliji s dcerou přijal americký prezident Biden a osobně vyjádřil spokojenost s tím, že se k něčemu takovému odhodlala.

Čtěte také

Méně nadšení už projevil jeden z nejbližších spolubojovníků jejího muže Leonid Volkov, který vyslovil pochybnost, zda vdovství po uznávaném opozičníkovi č. 1 v zemi je dostatečnou legitimací pro to, aby Julija mohla zaujmout jeho místo.

Garri Kasparov se v rozhovoru pro ČT přímé odpovědi na to, co Julijinu rozhodnutí říká, pro jistotu vyhnul. Nu a pak tu máme výrok tragikomického kašpara současné ruské politiky a nadšeného potenciálního vrhače atomovek na evropské metropole Dmitrije Medveděva: Julija Navalná se na manželovu smrt vlastně těšila, aby mohla zahájit vlastní politickou kariéru…

Obdivuhodné odhodlání

Ve všech těchto souvislostech ale člověka napadá jedna věc: až jednou Putin z ruské politické scény jakkoli zmizí, nebude to dokonale marginalizovaná opozice, kdo se jako první ujme moci.

Čtěte také

Tu uchvátí Putinovi političtí pohrobci – zhruba podobně, jako se to stalo po Stalinově smrti, kdy se vlády ujal Nikita Chruščov, který víceméně i ve vlastním zájmu nakonec odhalil kult osobnosti sovětského diktátora a posléze byl dokonce jedním z iniciátorů tzv. epochy tání.

Stejně tak (i když to není zaručeno) po Putinovi nejspíš přijde nějaký jeho zpočátku zdánlivý apologeta, který ale pocítí nutnost zbavit se zločinného dědictví po bývalém prezidentovi a zachová se podobně jako Chruščov. Teprve pak bude možný i návrat relevantní opozice na ruskou politickou scénu. Možná.

Libor Dvořák

Jsem si jist, že paní Navalná si je těchto souvislostí velmi dobře vědoma. O to obdivuhodnější je její odhodlání – řečeno s Albertem Camusem – „bojovat boj, který nepřináší žádné výsady, mnohem spíš útrapy a pronásledování“.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.