Ubytování na utajené adrese a další pomoc nabízí obětem domácího násilí jihočeské Centrum Agáta

13. červen 2023 11:47

Přes 300 případů domácího násilí řešila loni na jihu Čech diecézní charita. Nově obětem nebudou pomáhat jen intervenční centra, ale také Centrum Agáta, které vzniklo v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Oběti tam najdou pomoc psychologů, terapeutů i právníků, pracovníci charity se také věnují osvětové činnosti.

„Když jsem byla doma, tak mě manžel furt kontroloval, co jím, co piju. Během zaměstnání neustále telefonoval. Vyvrcholilo to každodenními hádkami, pak i fyzickým násilím. A u toho všeho byly děti,“ vypráví paní Jana, která se stala obětí domácího násilí.

Pomocnou ruku jí nabídla právě Diecézní charita České Budějovice. „Okamžitě jsem byla ubytovaná v krizovém bytě na utajené adrese, takže jsem si mohla psychicky odpočinout a mezitím jsem hledala vlastní bydlení,“ popisuje.

Právě integrační byt, který sídlí na utajené adrese, je součástí nového Centra Agáta. „Ty oběti často potřebují odejít od agresora. Práce terapeutů, sociálních pracovníků je zaměřena právě na toto období. Potřebují, aby se klienti zklidnili, aby odešli a v klidu s nimi dál mohli dál pracovat, rozmyslet další cestu,“ vysvětluje ředitel Diecézní charity České Budějovice Jiří Kohout.

Čtěte také

V sídle centra v budově fary v Dobré Vodě u Českých Budějovic je pak zázemí pro nejrůznější terapie, prostory, kde mohou odborníci pracovat s dětmi, nebo místnost, kde obětem pomůže advokát.

Podle Lenky Čermákové z odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády České republiky je takových specializovaných center akutní nedostatek. „Doposud byla jenom v Praze a Jihomoravském kraji. Jsme rádi, že jsme spolu s ministerstvem financí vyhlásili výzvu z Norských fondů, která umožnila otevřít pět nových center pro oběti domácího a sexuálního násilí v regionech,“ říká.

Rekonstrukce dobrovodské fary stála téměř 12 milionů korun, hradila ji římskokatolická farnost, Českobudějovické biskupství a dotace z Norských fondů.

Spustit audio

Související