Účet za epidemii budou hospodští platit až na podzim

Kdo chodí častěji do restaurací nebo hospod, vidí, jak se postupně zaplňují. Někde se obsluha ani nezastaví, jinde je nástup pomalejší. V každém případě se hospodští otřepali z nejhoršího. Hosté se vrátili a pivo teče.

Když je číšník opálený, zřejmě pracuje na pláži nebo na zahrádce. Obsluha z plzeňské restaurace Švejk se ale opálila na poli a u dobytka, kam ji během epidemie vyslal majitel, protože v restauraci neměli do čeho píchnout.

„Začínali jsme u dřeva, pak jsme postupně kydali u krav a nakonec jsme je pomáhali i telit,“ říká Michal Kroužil a nemůže si práci na farmě, která patří stejnému majiteli jako hospoda Radku Sochorovi, vynachválit. Ten založil restauraci Švejk jako franšízu a v Česku jich je 29.

Podmínky programů Covid hospodští nesplní

„Neznám v nich nikoho, kdo by dostal dotaci nebo úvěr. Banky se chovají tržně a na gastronomii jsou velmi opatrné. Ani záruky jim nestačí,“ popisuje Radek Sochor.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Programy Covid podle něj gastronomii moc nepomůžou. „Byla tam podmínka, že nesmíte propustit víc jak deset procent zaměstnanců. Jenže v tomhle oboru je velká fluktuace, to nikdo nesplní.“

Radek Sochor má restauraci i v Nepomuku a založil tam malý pivovar. „Zastavili jsme výrobu a pivo jsme prodávali z okénka. Nestěžuju si, protože jsme ho nemuseli vylévat. Přežijeme, ale budoucnost nevidím dobře a to nemám na mysli jen gastronomii.“

Do hospod se vrací život

V centru Plzně je restaurace na každém rohu. V jedné z nich sedí parta kolegů z univerzity, dostatečně protřelá pochůzkami po hospodách. Shodují se, že se všechno vrací do starých kolejí. Slovo si bere rozesmátá Karolína.

„Všude jsou lidi. V první řadě zachraňujeme sebe před žízní a tím pádem i hospody,“ a podívá se na Michala. „Já určitě, já piju Plzeň pravidelně,“ ujišťuje kolegy a celý stůl vybuchne smíchy.

Pozdrav z Plzně

Minipivovary jsou stále populárnější

V Plzni se ale nepije jenom plzeňské pivo, třeba majitel Pivotečky Milan Servátka se před čtyřmi lety rozhodl, že zkusí prorazit s malými pivovary a jejich pivem. Má jich na čepu deset a věří si.

Čtěte také

„Zákazníky zajímají i speciality, zvykli si. Jsme rádi, že jsme epidemii přežili, sbírat se z toho budeme minimálně do konce roku, zatím to ale jde,“ říká letním reportérům Radiožurnálu.

Minipivovarů je v Česku zhruba pět set a podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně zatím nezanikl žádný. „Některé jedou na plný výkon, jiné hlavně v centru velkých měst na 30 až 50 procent a některé v čistě turistických oblastech výrobu zcela pozastavily“. 

Celkové údaje o tom, jak si pivovary a gastronomie stojí, zatím k dispozici nejsou. Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová ale cítí z majitelů hospod chuť se do toho znovu opřít, i když na nějaké odhady je podle ní brzy. 

autoři: Ľubomír Smatana , vla
Spustit audio

Související