Udržet klid a pořádek v Táboře mají pomoci dva noví romští poradci. Zaměří se na problémy v soužití obyvatel

18. září 2021 11:56

Město Tábor chce zlepšit vztahy mezi romskou menšinou a majoritní společností. Pomoci mají dva noví romští poradci, kteří se zaměří právě na problémy v soužití obyvatel města. Projekt nazvaný Všichni společně podpoří více než dvěma a půl miliony korun Norské fondy.

„Projekt symbolizuje snahu skutečně vytvářet harmonické prostředí ve městě Tábor a širokém okolí. Týká se to soužití občanů, problémů, které často vyvstávají právě ze střetů majority s minoritou, otázek z oblasti sociální, trestněprávní, kriminální, vzdělávání, bydlení a tak dále,“ popisuje Martin Nešuta z kanceláře táborského starosty.

Město už před časem například řešilo problematiku takzvaných dětských gangů. Jejich členové na některých místech Tábora napadali kolemjdoucí a některé i okrádali. Případ řešila policie a koncepčně v širších souvislostech radnice.

Čtěte také

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti Cheiron T Romana Vargy mohou dva noví romští poradci hodně pomoci. „Aby bylo více slyšet, s čím se Romové potýkají, jaké řeší problémy. Často je řeší pouze sami a po svém a nevyhovuje to v důsledku ani jim a navíc to popouzí majoritu. Byli bychom rádi, kdyby ten dialog byl daleko pestřejší, aby se více vědělo o tom, co romskou komunitu trápí,“ vysvětluje.

Zájemci o místo romského poradce se mohou hlásit do konce září. Kvalifikační kritéria jsou podle Martina Nešuty tentokrát poměrně hodně široce nastavena. „Neměli by být mladší 25 let, měli by předložit doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání a výpis z rejstříku trestů, požadujeme bezúhonnost,“ vyjmenovává.

„My jsme ty předpoklady nechali záměrně hodně široce otevřené. Chceme zkrátka zmapovat možnosti, které nám to prostředí nabízí, a poznat, jaký zájem o to ta komunita má,“ dodává. Noví romští poradci by měli na úřad nastoupit letos v prosinci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související