Ukradl koule do biliáru, ale odčinil to čtyřiceti lety psaní o cti a přátelství, říká o Karlu Mayovi znalec jeho díla

20. květen 2022

Už 180 let uplynulo od narození Karla Maye, slavného autora příběhů z Divokého západu, ale i východu. Že psal nejenom o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi, se všeobecně ví méně. A jak barvitý a složitý osud spisovatel žil, to vědí už opravdu jen fanoušci a znalci. Patří k nim Karel Deniš, jinak právník a hudební producent.

„Karel May se narodil v roce 1842 do velmi chudé tkalcovské rodiny na druhé straně Krušných hor. Tvrdil o sobě – i když se mu nedá vždycky věřit – že byl asi první dva roky svého života slepý. A z toho odvozuje svoji bohatou fantazii, protože babička mu četla orientální pohádky,“ líčí znalec.

Tím ale pohádka Maye skončila. „Poté, co absolvoval učitelský seminář, už měl spoustu problémů. Měl psychické potíže, slyšel v hlavě hlasy, které ho naváděly k nehezkým věcem. Byly to sice kriminální skutky lehčího charakteru, nicméně byl dvakrát za sebou ve vězení, dohromady téměř devět let,“ vypráví Karel Deniš.

Karel Deniš

Podvody, šalby a krádeže Karla Maye byly z dnešního pohledu opravdu drobné. Možná pod vlivem duševní choroby, která tehdy ještě nebyla popsána, sebral třeba utěrku v hospodě, cigaretovou špičku v lokále nebo obdobným způsobem odcizil kulečníkové koule. „On také jednou někomu odvedl koně. Šel asi dva kilometry, protože na koni neuměl jezdit, a jelikož byl malý, tak na toho koně ani nevylezl. Tak ho pak někomu věnoval. On si ty ukradené věci nenechával,“ zastává se svého idolu z mládí Karel Deniš.

Karel May podle něj trpěl fixní ideou, že mu svět ublížil. „Což byla i pravda, protože v dětství a mládí se k němu nadřazení profesoři, kněží, panstvo hezky nechovali. A on se jim chtěl pomstít. Byl to tedy zvláštní způsob pomsty. Ale on si ty své skutky také odseděl. A ve vězení si napsal, jak změní svůj život, a to taky udělal,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Autor mnoha desítek knižních titulů si své hříchy odpracoval dalšími čtyřiceti lety literární práce, která byla Denišovými slovy na svou dobu vynikající a přitažlivá. „Byl to hrdina triviální literatury. Muž, který začal jako první psát v Evropě o Indiánech pozitivně, protože do té doby se tu popisovali jako krvežíznivé bestie. A byl to člověk, který dodnes prodal asi 240 milionů knížek. A to je úctyhodný počet,“ říká.

Nejeden z nás už asi slyšel, že Karel May psal o Indiánech, aniž by kdy byl v Americe. „Ani to není úplně pravda,“ reaguje Karel Deniš. „On v Americe byl, ale až poté, co napsal své stěžejní romány. Abych se ho přesto zastal – on měl doma neobyčejně bohatou knihovnu plnou odborné literatury. Sice si vymýšlel postavy a příhody, ale reálie, oblečení, příroda a tak dále, dost pěkně odpovídají skutečnosti Ameriky poslední třetiny 19. století.“

Spisovatel zanechal svou stopu i v Čechách. Celý rozhovor s Karlem Denišem o Karlu Mayovi, jeho fenoménu i dalších zajímavostech si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.