Ukrajina, Myanmar i Polsko. Filmový festival Jeden svět se věnuje pošlapaným lidským právům po celém světě

21. březen 2022

Téma letošního ročníku – Cesty svobody – se s ruskou invazí na Ukrajinu zjevilo v další intenzitě. „Nabylo mnohem větší aktuálnosti, než jsme si při jeho stanovení vůbec pomysleli,“ přiznává výkonná ředitelka festivalu Lenka Lovicarová. Kruté události kousek od nás ještě stihly zaktualizovat jeho program. 

Na plátnech budou k vidění snímky o Ukrajině i počiny tamních režisérů. Organizátoři by také rádi přivítali tvůrce z těžce zkoušené země. Je to ale komplikované. Cesta humanitárními koridory je nebezpečná, muži navíc bojují s agresorem se zbraní v ruce, a mnozí při obraně přepadené vlasti umírají. Festivalové filmy, pochopitelně ne pouze ty ukrajinské, tak dostanou nový aktuální rámec. Samozřejmostí budou i debaty – s filmaři a lidsko-právními aktivisty. „O všechny ty statečné muže a ženy nám ostatně vždycky šlo. Chceme ukazovat příběhy, které, třeba po drobných krůčcích, leccos změnily, a tím inspirovat další odvážné,“ vysvětluje Lovicarová.

Čtěte také

Válka na Ukrajině ovlivnila i projekt Jeden svět na školách. Dění nedaleko nás zasáhlo pochopitelně i děti, žáky a studenty. Jsou znejistělí a mají strach. Tady pak nastupují učitelé, kteří by měli na emoce mladých lidí reagovat. „Tahle úloha je velmi těžká. Ošetřovat dětské city a odpovídat na otázky není jednoduché. My se snažíme vyučujícím co nejvíc pomoct. Na našem portále mají několik filmů a k nim i navrhovaných aktivit, které mohou s dětmi sdílet. Společně se baví o dopadech války na obyčejné lidi, o uprchlictví, ale i o mediální manipulaci, dezinformacích a propagandě. Připravujeme další metodické a faktografické materiály a taky pokračování sady Současná ruská propaganda, kterou jsme poprvé vydali v roce 2014 po ruské anexi Krymu. Učitelé musí zohlednit i fakt, že na našich školách studuje řada mladých lidí z Ukrajiny, kteří se samozřejmě bojí o své nejbližší doma,“ zdůrazňuje ředitel projektu Jeden svět na školách Karel Strachota. 

Festival zahájí polský film režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem

Zločiny proti lidskosti se samozřejmě dějí na celém světě. Naštěstí o tom vznikají filmy. Festival Jeden svět se tak od 21. března do 3. dubna znovu stane smutnou, a spíše traumatizující procházkou po zemích nám více či méně vzdálených, od Polska či Běloruska až po Myanmar, Nigérii nebo Mali. Naštěstí z uváděných příběhů občas svitne i tolik důležitá naděje. 

Spustit audio

Související