Ukrajinská pšenice zahltila trh. Obilí vypěstované v Česku nejde na odbyt, zřejmě skončí ve spalovnách

25. leden 2024 09:54

Mnozí zemědělci mají stále sila plná obilí. Podle informací Agrární komory tyto problémy souvisí s dovozem ukrajinské pšenice do Evropy, která zahltila trh. Farmáři varují, že z českého obilí tak místo mouky může být zdroj tepla.

„Tady je přes tisíc tun potravinářské pšenice. Od sklizně se ubralo jenom trochu pro zvířata, ale jinak jsme neprodali v podstatě nic. Nevíme, co s tím budeme dělat, protože to nikdo nechce. Celorepublikově bude problém, kam sklízet další úrodu,“ říká ve svém skladu farmář Miroslav Drs z Debrníka na Táborsku.

Podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala má stejné problémy většina zemědělců. Důvodů je několik. „Situaci způsobil na jedné straně bezcelní dovoz ukrajinské produkce, na druhé straně i navýšení produkce v Ruské federaci, která v podstatě za dumpingové ceny dováží tam, kam běžně dovážela Evropská unie,“ uvádí.

„To znamená zejména státy severní Afriky a jihovýchodní Asie. My jsme běžně vyváželi do států jako Polsko a Německo, ale tyhle trhy jsou dneska zahlcené, a to buď vlastní produkcí, nebo právě tou produkcí z Ukrajiny,“ doplňuje.

Čtěte také

Některým zemědělcům se část obilí prodat podařilo. Se ziskem ale spokojeni nejsou. „Prodáváme za cenu, která byla tak před deseti lety. To nám pomalu nepokryje ani výrobní náklady. Předpokládáme, že hospodářský výsledek za loňský rok bude na nule. Znamená to, že zastavíme investice do strojového parku,“ popisuje předseda Zemědělského obchodního družstva Blata na Českobudějovicku Milan Pešek.

Zemědělci musí do nové sklizně sila vyprázdnit. Někteří ho použijí jako zdroj do bioplynových stanic. Farmář Miroslav Drs zvažuje jiné řešení. „Dneska existují certifikované kotle pro domácnosti, takže by se obilí mohlo prodávat těmto spotřebitelům místo uhlí či peletek, protože má stejnou výhřevnost jako hnědé uhlí, ale cena by byla poloviční. Jednou z možností, která nás napadá, i když to trhá srdce, je vozit pšenici spaloven, ale většina zatím nemá certifikaci na pálení obilí,“ popisuje.

Podle vedení Agrární komory je nutné, aby Evropská komise zrušila bezcelní dovoz produkce z Ukrajiny. Jinak se problémy českých zemědělců ještě prohloubí.

Spustit audio

Související