Ultra HD nebo Full HD? Jakou variantu zvolit při nákupu LCD Monitoru

12. září 2019

Může za naše unavené oči monitor počítače? Pokud je kvalitní, tak oči bude šetřit. I proto je třeba vybrat ten správný. Jaké monitory Češi vlastně rádi kupují?

Doby, kdy velký monitor měl kolem 19 palců, jsou minulostí. Češi si zvykají na větší obrazovky. „U výběru jsme se řídili průzkumem trhu. Zjistili jsme, že polovinu prodaných monitorů tvoří ty s úhlopříčkou 24 palců,“ říká redaktor časopisu dTest Michal Mikoláš. Kromě nich ale roste i kategorie monitorů s úhlopříčkou 27 palců. Do testu proto odborníci zařadili i ji.

Hlavním testovaným kritériem byla kvalita obrazu. Zkoumaly se i pozorovací úhly, lesk nebo rovnoměrnost barevného podsvícení. Testuje se pomocí přístrojů, o výsledné známce ale rozhodl i lidský faktor. Pracovníkům laboratoře se pouštěli různé materiály – například fotografie, filmy nebo grafické programy.

Výsledky dTestu monitorů:

  • nejlepší byly monitory  Eizo EV2457 FlexScan, Dell U2419HC, BenQ BL2480T a Philips 271B8QJEB/00
  • nejhůř dopadl monitor Acer ED24QR

Řiďte se rozlišením nebo stolem

Čím by se zákazníci měli při výběru monitoru řídit? Například tím, jak velký mají pracovní stůl. Dalším důležitým faktorem je rozlišení. „Prohlížení monitorů v obchodech je ošidné. Výrobce nebo prodávající vybírá takové scenérie, které nejlépe sedí obrazu. Zas tak dobře ale z toho nepoznáte, jak bude vypadat, až ho přinesete domu a budete se věnovat běžným záležitostem.“

Jak se ale dnes vyznat ve všech různých označení – Ultra HD nebo Full HD? V čem je vlastně rozdíl? „Rozlišení značí, z kolika pixelů – tedy obrazových bodů – je celý obraz tvořen. Ultra HD jich má ještě víc než Full HD.“

Ceny okolo čtyř tisíc

Ceny nejčastěji kupovaných monitorů se dnes pohybují okolo 4000 korun. Větší monitory pak stojí o něco více. Pokud někdo rád hraje počítačové hry nebo pracuje jako grafik, tak si ale pravděpodobně za lepší specializovaný monitor připlatí.

Spustit audio

Související