Umělec Ondřej Přibyl představuje v Českých Budějovicích své experimentální fotografie

29. leden 2024 16:26

Skoro čtyřicet děl z posledních let vystavuje v českobudějovické Galerii současného umění fotograf Ondřej Přibyl. Aktuální výstavu nazval Modely a konstanty. Návštěvníci uvidí rozměrné fotografie, ale i malé snímky vyrobené historickou technikou daguerrotypie.

„Teď stojíme před věcí, které říkám malström. Předobrazem této velké barevné fotografie, která visí volně na zdi, je daguerrotypická deska. Tu jsem naskenoval, zvětšil, mírně upravil a opět vytiskl,“ ukazuje v Galerii současného umění v Českých Budějovicích Ondřej Přibyl.

„Není úplně jasné, co je to za objekt, nicméně jsem se snažil vytvořit dojem jakéhosi víru, díry, do které se něco řítí, do které všechno padá, postupně tam všechno pomalu, nebo i rychle spadne,“ vysvětluje.

I v druhé místnosti galerie je k vidění velkoformátová fotografie s objektem. „Toto je pro mě typický příklad jakéhosi mentálního modelu, pomocí kterého se pokouším pojmenovat něco, jako je svět, nebo něco, kde já žiji, nebo část z toho, třeba čas a jeho plynutí,“ říká autor.

Expozici nazval Modely a konstanty. „Výstava pojednává o způsobu popisu světa pomocí mentálních modelů. Dílem jsou to přímo tyto mentální modely, které si utvářím a vytvářím jako jisté pomocníky k popisu světa, k tomu, jak svět vidím, vnímám a snažím se mu rozumět,“ líčí Ondřej Přibyl.

Čtěte také

Součástí jsou i menší práce, které na první pohled evokují nejstarší fotografické techniky. „Jsou to skutečně daguerrotypie. Právě stojíme před dvojicí portrétů dvou velmi mladých chlapců. Já tady pracuji s takovým pnutím v čase. My jsme zvyklí, že model na daguerrotypii bude s vysokou pravděpodobností tak 150 let po smrti, ale to u těchto chlapců neplatí, jsou to současné děti. A přesto v nás ta fotografická technika vyvolává pocit jakéhosi bezčasí nebo doteku s dalekou minulostí,“ upřesňuje fotograf.

Kurátorem výstavy je Petr Vaňous. „Ondřej Přibyl pro mě představuje výrazného experimentálního uměleckého solitéra současné české scény. Vyjadřuje se prostřednictvím média fotografie, ale myslím si, že pro něj je daleko podstatnější právě téma vztahu k vnímání věcnosti,“ uvádí.

Výstava experimentálních fotografií Ondřeje Přibyla nazvaná Modely a konstanty je v Domě umění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích k vidění do 18. února.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související