Unikátní nahrávky z okupace. Hlasatel Sedláček čekal ve studiu sovětské vojáky, nakonec nepřišli

20. srpen 2021

Vysílání v srpnu 1968 patří ke světlým kapitolám dějin Československého rozhlasu. Jen škoda, že bývá spojováno hlavně s Jiřím Dienstbierem, Slávou Volným, Věrou Šťovíčkovou a dalšími moderátorskými hvězdami z Vinohradské 12 v Praze.

Hlásíme v srpnu. Karel Sedláček, Anna Švejnohová a zády Mirka Kroftová

Ve stejných dnech, ve stejných okamžicích seděly za mikrofonem desítky lidí v krajských studiích Československého rozhlasu po celé republice.

I díky nim – a v některých momentech jen díky nim – mohl rozhlas vysílat i ve chvílích, kdy se chodbami jeho budovy na Vinohradské proháněli vojáci se samopaly.

Jedním z nich byl i Karel Sedláček, který 21. srpna 1968 moderoval vysílání plzeňského rozhlasového studia.

Cesta Karla Sedláčka (1941) do plzeňského rozhlasu byla plná nečekaných oklik, vedla přes tak trochu nechtěné studium na pražské průmyslovce, studentskou spolupráci s pražským rozhlasem, amatérský divadelní soubor, prací v plzeňské škodovce a příležitostné hlášení v plzeňském okresním studiu rozhlasu po drátě.

Když pak nakonec v roce 1960 Karel Sedláček poprvé usedl za mikrofon plzeňského studia Československého rozhlasu, bylo mu 19 let a byl nejmladším rozhlasovým hlasatelem.

V krabicích od bot

Ve středu 21. srpna 1968 zažil v plzeňském rozhlasu i ty nejvypjatější okamžiky. To když před budovu rozhlasu přijely sovětské okupační tanky a redaktoři nepochybovali, že budova bude vojáky obsazena a vysílání zastaveno.

Náhoda tomu chtěla, že v rozhodující okamžik zůstal Karel Sedláček ve studiu sám a v očekávání vojáků se samopaly, vbíhajících do studia, pronesl emotivní projev, zakončený státní hymnou.

Lidé před rozhlasem

Plzeňský rozhlas ale nakonec tak trochu překvapivě sovětskou armádou obsazen nebyl a vysílalo se dál. „Protiokupační“ vysílání trvalo až do okamžiku neslavného návratu československé delegace z Moskvy 27. srpna 1968 a Karel Sedláček byl ten týden u mikrofonu téměř každý den.

Lidé před rozhlasem

Důkazů o tom, jak tehdejší plzeňské vysílání vypadalo, se dochovala řada. Mnoho nahrávek je uloženo v archivu Českého rozhlasu, kam je po roce 1990 přinášeli lidé, kteří si toto vysílání v srpnu 1968 nahrávali.

A fragmenty tohoto vysílání se dochovaly na originálních magnetofonových pásech z rozhlasového studia v perfektní kvalitě.

Ještě v srpnu 1968 byly potají vyneseny v krabicích od bot z plzeňského rozhlasu a léta normalizace přežily doslova v podzemí – zakopány na zahradě u chaty jednoho ze „zasvěcených“ lidí.

Tyto unikátní nahrávky ze srpna 1968 připomene pořad Archiv Plus a okomentuje je sám Karel Sedláček (repríza).

Karel Sedláček
autor: David Hertl
Spustit audio

Související