Unikátní učební pomůcka. Gymnázium v Moravské Třebové koupí studentům letadlo

26. listopad 2021 07:42

Gymnázium a letecká střední odborná škola v Moravské Třebové rozšíří své učební pomůcky o jednu velmi neobvyklou. Škola koupí cvičný kluzák za 800 tisíc korun. Letadlo zaplatí Pardubický kraj a parkovat bude v hangáru na letišti ve Starém Městě.

Obor letectví teď studuje na moravskotřebovském gymnáziu 60 žáků z celé republiky. Ve škole ho zavedli teprve před třemi lety. Podle ředitelky Aleny Plocové, na letišti ve Starém Městě můžou studenti využívat kluzáky tamního aeroklubu, ale strojů tam mají málo a zájem o létání  narůstá. Proto chce škola kluzák vlastní.

Čtěte také

„Provoz bude řešen v poplatku na plachtařské výcviky a uvidíme celkovou kalkulaci, jak to bude vycházet,“ říká ředitelka.

Jak je provoz takového kluzáku drahý, popsal vedoucí výcviku a odborný učitel Pavel Řeřicha. Aby ten kluzák mohl letět, musí se do toho vzduchu dostat. Cena toho vytažení, to je cena leteckého benzinu, který se spotřebuje plus náklady související s provozem toho vlečného letadla.“ Studenti, kteří se věnují plachtařskému sportu, se ale podle Řeřichy do vzduchu mohou dostat i prostřednictvím navijáku.

Bude i letadlo s motorem?

Koupi vlečného letadla by ve škole uvítali také. Bylo by potřeba i na další druhy výcviku, protože někteří studenti létají výcvik na kvalifikaci PPL (soukromý pilot, z anglického private pilot license – pozn. red.). Odborný učitel nevylučuje, že škola podobný letoun bude do budoucna jako provozovatel letiště poptávat.

Pavel Řeřicha studenty nejen učí létat, ale zodpovídá také za jejich bezpečnost. „Já jsem předsedou aeroklubu a jsem zároveň i vedoucím zařízení pro výcvik a samozřejmě součástí výcviku je i bezpečnost létání, takže jsem během výcviku zodpovědný za dodržování bezpečnostních pravidel a bezpečnost studentů.“

Jak učitel dodal, kluzák nebude sloužit jen pro létání, ale jako vynikající učební pomůcka v předmětech, které se týkají údržby a provozu letadel.

První studenti oboru letectví na moravskotřebovském gymnáziu budou maturovat až v příštím školním roce.

Spustit audio

Související