Universitas Olomucensis. Druhá nejstarší univerzita u nás slaví 450 let

16. listopad 2023

Na Univerzitě Palackého v Olomouci studuje třiadvacet tisíc studentů. Mají k dispozici přes tisíc oborů na osmi fakultách. V mezinárodním žebříčku společnosti Thompson Reuters je Universitas Palackiana Olomucensis zařazena mezi top 500 univerzit světa. Čím si vydobila toto renomé? Proč na ní lidé z celého světa studují a vyučují? Jakou roli sehrávají vzdělání a vzdělanost v procesu vytváření a rozvoje sebevědomé, populismu nepodléhající občanské společnosti?

Slovem provázejí: Jana Stryková a Igor Bareš
Účinkují: Pavel Urbášek, Jaroslav Macháček, Josef Jařab, Ondřej Novák, Michal Malacka a další
Připravil: Michal Bureš
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jan Brauner, Tomáš Přidal
Hudba: Antonín Schindler
Premiéra: 16. 11. 2023
Produkce: Petra Petříčková

Příběh Universitas Olomucensis začíná na Velikonoce roku 1566, kdy na Hanou dorazili první jezuité. Tehdy vzniká šestitřídní latinské gymnázium. V lednu 1573 potvrzuje papež Řehoř XIII. olomoucké koleji Tovaryšstva Ježíšova původní biskupskou donaci a 22. prosince téhož roku jí císař Maxmilián II. uděluje promoční práva. V Olomouci tím vzniká plnohodnotná univerzita o dvou fakultách – filozofické a teologické.

Následují hvězdné momenty i období úpadku a útlumu. Svobodné uvažování střídají období jediné možné pravdy, která jsou následně odplavena povstáními, válkami a revolucemi. Bojuje se, obsazuje, okupuje, buduje i objevuje. Císaři odcházejí, přicházejí prezidenti – Univerzitas Olomoucensis všechny pozemské sváry přežije a trvá. Rozhlasový archiv je plný unikátních zvukových záběrů, jež to dokládají. Necháme je v obnovené premiéře zaznít.

Nová etapa se začíná psát po druhé světové válce. 21. února 1947 se v olomoucké Redutě koná slavnostní shromáždění, na kterém je slavnostně otevřena Univerzita Palackého v Olomouci. V květnu 1990 na ní obdrží první čestný doktorát na území Československa někdejší disident Václav Havel.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Související