Univerzita Pardubice získala patent na detekci rakoviny slinivky. Test odhalí nemoc v počáteční fázi

26. říjen 2020 13:20

Univerzita Pardubice získala patent na detekování rakoviny slinivky. Metoda ji analyzuje z krve s přesností přes 90 procent. Tým analytického chemika Michala Holčapka našel způsob, jak zjistit nemoc v počáteční fázi, napsala škola v tiskové zprávě.

„Tím se rýsuje šance pro miliony lidí, kteří se dnes o tomto onemocnění dozvědí příliš pozdě,“ uvedla mluvčí univerzity Martina Macková.

Patent ochrání metodiku týmu z Fakulty chemicko-technologické. Diagnózu karcinomu slinivky určují na základě lipidomické analýzy tělních tekutin. Metoda by mohla být využívána v klinické praxi.

„Metodika je vhodná pro velkokapacitní screening až 20 000 vzorků za rok a dokáže detekovat nemoc se správností přes 90 procent,“ uvedl Holčapek.

Karcinom slinivky je maligní nádorové onemocnění, u kterého má pacient pouze desetiprocentní šanci, že bude žít ještě pět let. V počáteční fázi je bez jakýchkoliv příznaků, a ve chvíli, kdy se diagnóza stanoví, již pacientovi většinou nelze pomoci.

O zavedení do praxe se jedná

Úspěšné výsledky chemiků z Univerzity Pardubice se podařilo zopakovat i na spolupracujících pracovištích v Německu a Singapuru. Nedávno si vědecký tým Michala Holčapka také ověřil, že je možné metodiku použít i v klinické laboratoři, která nemá předchozí zkušenosti s analýzou lipidů.

„V současné době jednáme s možným strategickým partnerem, který pomůže zavedení diagnostiky do klinické praxe,“ uvedl Holčapek.

Metodika by se využívala nejčastěji u tří skupin osob. Zvýšené riziko onemocnění rakovinou slinivky mají nově diagnostikovaní pacienti s cukrovkou druhého typu starší 50 let, lidé s dědičných výskytem onemocnění v rodině, a lidé, u kterých se projevily takzvané nespecifické symptomy, tedy příznaky neodpovídající určité nemoci.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související