Uprchlá, našel skrýš, stále uniká. Zvířecí zpravodajství v ostravské galerii PLATO

11. říjen 2023

Kdyby městská zvířata mohla odpovědět na otázku, jak se jim v Ostravě žije, co bychom se dozvěděli? Nejen na tuhle otázku hledá odpověď více než 25 umělců a umělkyň z Česka a zahraničí v ostravské galerii PLATO – tedy v místě, které je samo obtěžkáno svojí minulostí městských jatek. Mohou lidé a zvířata koexistovat rovnocenně? To můžete zjistit už od dnešního večera, kdy bude probíhat vernisáž výstavy.

„Výstava velmi aktivně pracuje s lokálním prostředím a ptá se na otázku, kdo tady s námi všechno žije, koho všeho nevidíme nebo přehlížíme a jaké podmínky k životu ta další nelidská zvířata ve městech a jejich okolí mají,“ přibližuje záměr výstavy jedna z kurátorek Eva Koťátková. 

Snažíme se aktivovat imaginaci a empatii ke zvířatům a vnášet do hry i jiné faktory, než je antropocentrismus. Tuto hierarchii chceme co nejvíc narušovat.

Uprchlá, našel skrýš, stále uniká

Kustody a průvodce výstavnou dělají návštěvníkům a návštěvnicím liška, zajíc, včela, sova, havran, holub, srna… „Je to zrovna jeden z případů, kdy se snažíme kriticky pracovat s využíváním a zneužíváním zvířecího obrazu v umění a v médiích,“ vysvětluje Eva Koťátková a dodává: „Pracovali jsme s tím, jak média interpretují nebo prezentují situace, kdy je nějaké zvíře na útěku z nějaké svobody/nesvobody a jak se skrze tyto příběhy snaží buď probouzet soucit, nebo naopak obavy o veřejnou bezpečnost. A jak v těchto příbězích zůstává snaha vrátit tato zvířata zpátky pod kontrolu. Jak je tam stále přítomný silný antropocentrický hierarchický aspekt.“

Doprovodný program k výstavě je umělecký a aktivistický projekt Holubí kadeřnictví, v rámci kterého je možné nechat se ostříhat do podoby ostravského holuba. Pokud vás už vaše vlasy nudí, můžete si nechat na hlavě udělat chocholku inspirovanou konkrétním ostravským holubem.

Co dalšího můžeme na výstavě vidět? Proč se Eva Koťátková, čerstvá laureátka Ceny Medy Mládkové, rozhodla cenu věnovat na dobročinné účely? A jaké další projekty plánuje? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.