Úředníci ve Strakonicích s pečlivostí i obavami připravují opakované komunální volby

3. říjen 2019 14:30

Strakonice se chystají na nové komunální volby. Jejich opakování dvakrát nařídil Krajský soud v Českých Budějovicích kvůli údajnému zvýhodnění hnutí Strakonická Veřejnost ve volební kampani. Město tak vede téměř rok jen rada města.

Ústavní soud v srpnu zamítnul druhou stížnost Strakonické Veřejnosti i jejího lídra a starosty Břetislava Hrdličky. Přípravy na nadcházející volby provází nervozita i obavy z toho, aby nedošlo k dalšímu pochybení.

Mezi prvními zájemci, kteří se hlásí jako členové volebních komisí, byl pan Vladimír. „Žiji trvale ve Strakonicích a mám čas, takže bych rád přispěl k tomu, aby volby proběhly co nejdříve a úspěšně,“ vysvětluje.

Úředníci už přijímají i kandidátní listiny. „Máme tady první kandidátní listinu, musíme ji překontrolovat. Všechny kandidáty musíme ověřit v počítači, zkontrolovat veškeré údaje i na prohlášení kandidátů,“ vyjmenovává další úkony související s nadcházejícími volbami pracovnice odboru informatiky a provozu městského úřadu ve Strakonicích Milada Švihelková.

„Samozřejmě při těchto opakovaných volbách jsme pod větším tlakem. Všichni teď máme obavy, protože máme avizované kontroly,“ dodává.

Na přípravách opakovaných strakonických voleb se bude podílet asi sedmdesát lidí. Tým musí objíždět i volební místnosti. „Abychom měli zajištěnou tu místnost včetně vybavení a zázemí, aby komise mohla fungovat celý dlouhý den,“ vysvětluje Milada Švihelková.

Čtěte také

Radní chtějí předejít dalším sporům souvisejícím s volební kampaní, proto přijali určitá opatření. „Ve zpravodaji bude vyčleněna prostřední stránka pro prezentaci seskupení a u výlepových ploch, které jsou ve vlastnictví města, bude určena velikost plakátů. Kandidáti si vylosují umístění na té ploše,“ popisuje místostarosta Josef Štrébl.

Kvůli soudnímu sporu zájem o nové volby ve Strakonicích mezi obyvateli neopadnul. „Sice jsme z té situace otrávení, ale půjdeme.“ „Určitě půjdu volit.“ „Ve městě je provizorium a ovlivňuje to základní školy, městská zařízení a další. Je potřeba s tím stavem něco udělat,“ odpovídají obyvatelé.

Vedení města iniciovalo na 14. října schůzku se všemi subjekty, které se opakovaných voleb zúčastní. Budou na ní diskutovat o rovných podmínkách předvolební kampaně. Samotné volby uskuteční o dva měsíce později, tedy 14. prosince.

Spustit audio

Související