USA se vrátí do éry andělíčkářek, tvrdí novinář Jedlička. Po zrušení precedentu se potraty přiblíží demokratickým zemím, kontruje ředitel Joch

6. květen 2022

Veřejnost USA pobouřil únik pracovního návrh verdiktu Nejvyššího soudu, který ruší precedent týkající se federální ochrany interrupcí. Je uvažované omezení práva na potrat jedno nejškodlivějších v moderní historii, jak tvrdí američtí demokraté, nebo jde jen o posílení ochrany nenarozeného plodu, jak je tomu v naprosté většině zemí světa?

„Zvrácení rozhodnutí Roe v. Wade by vrátil parlamentům všech 50 států Unie. Amerika by se stala normální demokratickou zemí protože v každé demokratické zemi světa potratový zákon určuje parlament, nikde to není v ústavě,“ uvádí v Pro a proti ředitel Občanského institutu Roman Joch.

V každé demokratické zemi světa potratový zákon určuje parlament. Ne ústava.
Roman Joch

Vedoucí zahraniční redakce deníku Referendum Petr Jedlička připomíná, že Amerika má vlastní právní systém a úcta k precedentům a rozhodnutím Nejvyššího ústavního soudu je jiná než v Evropě.

Do USA by mohla vrátit kultura andělíčkářek a divokých potratů.
Petr Jedlička

„Vzhledem k tomu, jak rozdělené je současné politické klima v USA, tak by zvrácení verdiktu vedlo k tomu, že by velká část jednotlivých států USA velice radikálně omezila přístup k potratům, hovoří se až o 32 státech. Do USA by se tak vrátila kultura andělíčkářek a divokých samovolně vyvolaných potratů,“ obává se publicista.

Nejvyšší soud a precedent 

Podle Jocha byl ale precedent Roe v. Wade z roku 1973 špatně rozhodnut.

„Počkejte ještě dva měsíce a Nejvyšší soud USA bude mít stejný názor. V den, kdy bude tento precedent zvrácen, můžou všechny státní parlamenty povolit potraty, jak chtějí. Takže Kalifornie nebo New York budou naprosto liberální, Mississippi nebo Alabama bude mít potraty asi jako Polsko, zbytek jako Česko.“

Čtěte také

Jedlička ale upozorňuje, že USA není jen sdružení, 50 států, ale je jejich Unií. „Je tam ona federální slupka a ústava, která má nějaký výklad a dopady na zákony jednotlivých států. Proto jsou Spojené státy jiné a funguje to tak jinak.“

„Americká politika za posledních 20 let degeneruje, stává se hrubější a vulgárnější. Radikalizují se levice i pravice,“ vysvětluje Joch.

„Únik návrhu na zvrácení Roe v. Wade může mobilizovat demokratické voliče, aby v listopadu šli volit demokraty, kteří jsou za právo na potrat. Ale únik spíš zabetonuje konzervativní většinu proti tomuto precedentu.“

Čtěte také

Novinář připomíná, že zatím jde o jen o únik pracovní verze. „Zvrácení precedentu by omezilo právo na přístup k interrupci tak, aby bylo stanoveno, že po šestém týdnu těhotenství právo na ni není. Pokud padne, určitě to ovlivní politickou atmosféru před nadcházejícími volbami a může mobilizovat demokraty i republikány," předpovídá Petr Jedlička.

„V naprosté většině států USA bude právo na potrat v nějaké podobě. Je otázka, jestli bude omezení 8, 12 týdnů, ale pokud by se Roe v. Wade zrušil, tak o tom rozhodnou zákony jednotlivých států. Je ale jisté, že v naprosté většině států bude právo na potrat parlamenty schváleno, a to je dobře, protože to je liberální demokracie,“ shrnuje Roman Joch.

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.