Usedlíci v Mladoticích stovky let chránili zapomenutý klenot Jana Blažeje Santiniho

1. červenec 2023

Letos si připomínáme 300. výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších architektů barokní doby Jana Blažeje Santiniho. Mohli bychom připomínat jeho velkolepé stavby v Sedleci, Křtinách, na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a mnohé další. V pořadu Příběhy pokladů se ale vydáváme do Mladotic, na drobnou kapli Jména Panny Marie.

Santiniovský klenot stojí doslova na dvoře soukromých domů a patří přes 200 let obci, protože před zánikem ji zachránili tehdejší usedlíci. Připomíná tak i fakt, že o památkách, které dnes můžeme obdivovat, rozhodují vždy lidé - jejich zájem, nebo ignorace.   

Stavba Jana Blažeje Santini-Aichla v obci Mladotice

I když dnes to tak úplně nevypadá, obec Mladotice patří k jedněm z nejstarších sídel Plzeňska. V historických pramenech je připomínána k roku 1115, kdy patřila kladrubskému klášteru a benediktinům.

Později přešly Mladotice do majetku cisterciáků z bližšího plaského kláštera. Zřejmě tu fungovala tzv. grangie, tedy hospodářský dvůr a zároveň centrum kolonizace přilehlého okolí. Součástí takového dvora byla vždy i kaple.

Nejdřív svaté Hedissy, později zasvěcená svaté Kateřině. Tu nechal v roce 1708 zbořit opat plaského kláštera Evžen Titl. 

A právě tím začíná celý příběh. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Patricie Polanské.

Spustit audio

Související