Úsvit je mainstreamový film o jinakosti, ani já jsem nikdy nezapadala, říká herečka Křenková

5. říjen 2023

Temná detektivka v kulisách baťovské továrny uprostřed Vysokých Tater. A k tomu témata intersexuality, kolonizace, nečistých politických her či dramat v manželském vztahu. To všechno je film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, který má ve čtvrtek premiéru v kinech.

Hlavní roli si v něm zahrála Eliška Křenková – v neobvykle pojaté detektivce zasazené do dob první republiky se snaží vyřešit záhadu spojenou s nálezem mrtvého novorozence s mužským i ženským pohlavním orgánem.

„Všechna ta témata lze shrnout pod jedno, a tím je jinakost a respektování jinakosti každého z nás. To je jedno z mý životních témat, protože jsem nikdy neměla pocit, že bych zapadala, a myslím, že v tom se může najít i velká část diváků,“ míní.

Čtěte také

Scenárista Miro Šifa jí prý postavu manželky ředitele továrny psal na tělo, vložil do ní i některé její charakterové rysy. „Myslím, že je to pravda. Nejen v tom, že Helena má tendenci jít za pravdou a spravedlností, i když tím riskuje vztah i vlastní existenci. Doufám, že bych byla tak pevná jako ona a že si přespříliš nefandím,“ přiznává.

Podle režiséra byla Křenková do své postavy naprosto ponořená – například umělé těhotenské bříško začala nosit už před natáčením, aby si na něj zvykla: „Chodila jsem tak nejen doma ale třeba i po Vinohradech. Pár známých se divilo, byla to příležitost si z lidí vystřelit,“ popisuje s úsměvem herečka.

To své si prý ve filmu najde mladá i starší generace – objevují se v něm současná témata, zároveň jde o dobový film, který je přístupný a srozumitelný. „Myslím, že je to mainstreamový film pro široké publikum,“ uzavírá Křenková.

Související