Uvolňování protiepidemických opatření: Konec kontrol covid-certifikátů, na hromadné akce bude moct víc lidí

10. únor 2022 08:46

V restauracích ani službách se od 10. února 2022 lidé nemusí prokazovat očkováním proti covidu-19, nebo proděláním nemoci. 9. února 2022 o tom rozhodla vláda.

Čtěte také

Restaurace, hotely i kadeřnictví se 10. února 2022 otevřely pro všechny, tedy i pro návštěvníky, kteří nejsou očkovaní proti koronaviru. Lidé se nově nemusí na těchto místech prokazovat covidovými certifikáty. Vláda tuto povinnost zrušila.

Podle mluvčího rezortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba by si ale lidé měli aplikaci Tečka s certifikáty v telefonech nechat. „Protože bude důležitá do budoucna, bude důležitá i pro cesty do zahraničí. Člověk tam bude mít pravidla vstupu, bude tam i nahráno, v jakém stavu je jeho očkování, jeho platnost,“ upřesnil.

Povinnost prokazovat se očkováním proti koronaviru, nebo prodělaným covidem-19 zrušil v předcházejícím týdnu i Nejvyšší správní soud, vládě dal čas na úpravu opatření. Kabinet se rozhodl nařízení úplně zrušit. Podle premiéra Petra Fialy z ODS to nebylo pod tlakem soudu, ale na základě doporučení odborníků. Omezení neočkovaných mělo původně skončit ve středu 9. února, nakonec ale bylo o den posunuto.

Vláda zmírnila i další pandemická opatření. Od 19. února skončí testování ve firmách a ve školách. Od 18. února bude moct na hromadné akce až 500 lidí bez místa k sezení a tisíc sedících diváků.

„Týká se to těch akcí podle jednotlivých kategorií. Navíc jsme do opatření zohlednili i velikost těch prostor, kde se ta akce koná. Přesahuje-li kapacita prostoru 1 000 sedících diváků, lze z počtu míst nad 1 000 obsadit nejvýše 50 % maximální kapacity k sezení,“ popsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Podmínky pro sedící diváky se týkají například uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí. Ostatními hromadnými akcemi jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo slavnosti.

Od 1. března 2022 by pak mohla podle premiéra Petra Fialy z ODS platit zřejmě už jen povinnost nošení respirátorů. Záležet bude na vývoji pandemické situace.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související