Už rok známe genetickou informaci nového koronaviru. Dodnes ale není jasné, odkud pochází

11. leden 2021

Před rokem začala celosvětová bitva vědců s koronavirem. Odstartovalo ji zveřejnění informací o genomu nového koronaviru. Díky tomu mohli výzkumníci vytvořit diagnostické testy a začít vyvíjet vakcínu. O původu SARS-CoV–2 toho ale stále mnoho nevíme.

První vzorek patogenu získala šanghajská laboratoř virologa Čang Jung-čena z kraje ledna loňského roku. Vědci zmapovali genom viru a získané informace zveřejnili ve vědecké internetové databázi virological.org.

Čtěte také

Pouhé dva dny nato vědci v Thajsku díky sdíleným datům potvrdili, že virus překročil hranice, a američtí výzkumníci se bezprostředně pustili do práce na nové vakcíně.

Od té doby už vědci nesčetněkrát sekvenovali genetickou informaci koronaviru a mapují tak jeho mutace.

Kde se vzal?

Odborníci mají dodnes několik hypotéz o vzniku nového typu koronaviru. K tomu, aby je mohli ověřit, ale potřebují prozkoumat okolnosti přímo na místě. Světová zdravotnická organizace (WHO) už sestavila tým vědců, který by měl záhadu objasnit a vyloučit i méně pravděpodobné hypotézy, jako je únik viru z laboratoře. Zjistit, jak se infikovali první lidé, je důležité k tomu, aby lidstvo mohlo zabránit další podobné pandemii.

K desetičlenné skupině patří například nizozemská viroložka Marion Koopmansová, která pomohla objasnit, že koronavirus MERS se na lidi přenesl z netopýra přes velblouda. Dalším členem expedice je německý veterinář a mikrobiolog Fabian Leendertz, který vytipoval možný zdroj eboly mezi netopýry v Guineji.

Čtěte také

Výzkumníci by měli navštívit přímo město Wu-chan, kde se virus objevil poprvé. A přestože cesta do Číny byla původně naplánována už na minulý týden, vědci zatím nedostali potřebná víza. Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus  přiznává, že je z vývoje situace zklamaný:

„Členové mezinárodního vědeckého týmu už zahájili cestu ze svých domovských zemí do Číny. Bohužel jsem se ale dozvěděli, že tamní úřady ještě nevydaly všechna potřebná povolení.“

Ghebreyesus ale udržuje kontakt s čínskými představiteli a zdůraznil, že mise je pro Světovou zdravotnickou organizaci prioritou. „Byl jsem ujištěn, že Čína se snaží celý proces urychlit,“ uvedl.

Mnohá světová média v reakci na toto vyjádření napsala, že Čína záměrně blokuje vyšetřování. Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing ale uvedla, že jde o nedorozumění. Peking prý s WHO nadále spolupracuje a čínské úřady se připravují a hledají vhodný termín.

Představitel čínské Národní zdravotní komise Ceng I-sin v sobotu oznámil, že Čína je na přijezd desítky expertů připravená, prý jen zbývá určit vhodný termín a badatelé můžou přicestovat do Wu-chanu. Tím bude zřejmě nadcházející čtvrtek.

Otázkou ale je, jestli můžou po roce klíčové stopy vůbec najít. Bude záležet na úřadech komunistického režimu, jestli jim dá při snaze objasnit původ koronaviru skutečně volnou ruku. Čínská státní média přitom už dříve o informovala o tom, že koronavirus údajně byl do Číny zavlečen ze zahraničí.

Více objasní souhrn Štěpána Sedláčka, který bude misi vědců nadále sledovat.

autoři: Štěpán Sedláček , Zuzana Marková
Spustit audio

Související