Úžasné životy: Sopranistka Jarmila Novotná podle operního pěvce Adama Plachetky

15. květen 2022

Výjimečná žena s výjimečným hlasem a výjimečným osudem. Učila se u Emy Destinnové, ale úspěch slavila i u filmu. Ve své době jí ležel svět u nohou, ale doma se k ní neznali. Republiku musela prvně opustit kvůli nacistům. V zahraničí za klavírního doprovodu Jana Masaryka nazpívala Lidické písně. Nehodila se ale ani vládnoucí straně po válce. A tak emigrovala podruhé. Lidé doma na ni měli zapomenout.

Jarmila Novotná zpívala už od malička. Prý i modlitbičky si raději zpívávala. „Obrovský vliv na její talent muselo mít i její setkání s Emou Destinnovou, která jí nějakou dobu učila,“ říká Adam Plachetka. Mladá zpěvačka navíc nedala na svůj první úspěch a místo angažmá zvolila raději další studium. „Snaha na sobě pracovat je pro úspěšnou kariéru naprosto zásadní,“ soudí.

Jarmila Novotná měla nejen krásný hlas, ale i krásnou tvář, což ji přivedlo i k filmu. Pěvkyně natočila několik snímků: poválečný film The Search (Poznamenaní) byl ve své době velmi úspěšný. „Především ale byla Jarmila Novotná úžasná tím, že ač jí osud zasazoval rány, tak ji nic nezlomilo. Ze všeho vycházela silnější a vždy se zachovala tak, jak bylo správné.“

V zahraničí

Jarmila Novotná musela republiku prvně opustit kvůli nacistům. V zahraničí se aktivně účastnila vlasteneckých akcí a za klavírního doprovodu Jana Masaryka nazpívala Lidické písně. Do milované Litně se mohla po válce vrátit jen na chvíli. Světoznámá pěvkyně se vládnoucí straně nehodila, musela zase do zahraničí a lidé na ni měli zapomenout.

„Tehdy nebyl svět tak propojený jako dnes a její oběť a snaha musely být mnohem větší. Já sám trpím, když jsem dlouho odloučen od rodiny a vůbec si to neumím představit bez moderních technologií, které tehdy nebyly. Opouštět vlast s vědomím, že už se možná nikdy nevrátím, muselo být velmi těžké.“

Na zámku

„Poprvé jsem o ní slyšel při studiích na konzervatoři a od té doby už mě neopustila. Její hlas mi učaroval a jednou za čas se k jejím nahrávkám rád vracím,“ dodává Adam Plachetka, který už dlouhé roky spolupracuje s manželi Leidlovými, kteří na zámku Liteň pečují o odkaz známé pěvkyně.

„Zámek je citlivě rekonstruován a je v něm stále cítit energii doby, kdy v něm Jarmila Novotná žila. Všechny příchozí vítá její socha od Olbrama Zoubka a na každého vyzařuje svou pozitivní energii. Díky liteňskému zámku je Jarmila Novotná v mém životě stále přítomná,“ uzavírá pěvec. 

autor: jht
Spustit audio

Související