V Borovanech se nejspíš nebude platit za odpad, v Řečici nabídnou bonusy

28. listopad 2017

Obyvatelé města Borovany na Českobudějovicku nejspíš nebudou muset od Nového roku platit poplatek za svoz odpadu. Doteď hradili 380 korun ročně. Radnice chce platby zrušit hned z několika důvodů.

K podobným krokům v minulosti přistoupily i některé jiné jihočeské obce, například Dolní Dvořiště, kde už tři roky hradí odpadové poplatky za občany obec díky výnosům z tamních kasin a heren.

Na skládku u Borovan vozí odpad popelářské vozy z celého regionu. S tím zvýšená nákladní doprava ve městě ale není hlavním důvodem, proč chce radnice svým občanům odpustit placení za svoz odpadu.

Od příštího roku se totiž mění odpadový zákon a lidé budou muset o osvobození od poplatku žádat písemně dvakrát za rok. „V našem městě se to týká dětí do šesti let a osob, které mají trvalé bydliště hlášené na radnici. U nich ve většině případů ani nevíme, kde se skutečně nacházejí. A ta administrativa spojená s těmito žádostmi je natolik zatěžující, že jsem přesvědčený, že městu se vyplatí osvobodit všechny občany od tohoto poplatku,“ vysvětluje starosta Petr Jenkner.

Podle něj mají v tuto chvíli Borovany dostatek financí, takže odpuštění od poplatků městský rozpočet nijak neohrozí. „V současné době má naše město přibližně 120 miliónů finančních rezerv, a tudíž si myslím, že snížení příjmu je pro město akceptovatelné. Dělá to přibližně 1,4 milionu korun za kalendářní rok,“ uvádí.

Naopak v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku chtějí vytvořit lepší podmínky pro třídění odpadu. Plasty nebo papíry by tam měli v budoucnu svážet přímo od domů občanů. Za tímto účelem vznikne hala, kde si bude město tříděný odpad samo zpracovávat.

„Lidé, kteří dodají co nejvíce toho vytříděného materiálu, a tím pádem budou mít i méně klasických popelnic, které přicházejí na skládku, by získávali určitý bonus na poplatku z odpadu,“ říká starosta Petr Nekut.

Nový odpadový systém v Kardašově Řečici chce podle Petra Nekuty město zavést v druhé polovině příštího roku. O tom, zda Borovany odpustí obyvatelům poplatek za svoz, zastupitelé rozhodnou 14. prosince.

autor: mvo
Spustit audio