V Brandýse nad Orlicí se zřítila další část skály na příjezdu od Perné

17. srpen 2023 13:10

Po silných deštích se uvolnil kus skály v Brandýse nad Orlicí u příjezdu ve směru od obce Perná. Město začalo situaci hned řešit a svah provizorně nechalo zabezpečit. Budou ale potřeba větší zásahy, aby padající kamení neohrožovalo auta a často projíždějící cyklisty.

První sesuv se stal před několika dny, kdy asi o půl čtvrté ráno zavolal hasičům řidič projíždějícího vozu s tím, že se tudy nedá projet. Nikomu se naštěstí nic nestalo a dobrovolní hasiči za pomoci technických služeb Brandýsa nad Orlicí napadané kamení na silnici odklidili. Na skále v místě odtržení pak zbyl ještě jeden větší kus, a tak brandýská radnice povolala odbornou firmu, která provedla jeho řízený sesuv a očištění skály. Na silnici jsou teď značky, které ji zužují a nařizují sníženou rychlost.

Sesuv kamení na silnici u Brandýsa nad Orlicí

Místo ale stále zcela bezpečné není. Po provizorním zabezpečení to tak sice vypadalo, ale ve středu se na místě byli podívat geologové a zjistili, že nahoře jsou další místa, kde hrozí odtržení několika mohutných kusů kamene. Nezávislý starosta Brandýsa nad Orlicí Vít Zabranský proto Českému rozhlasu řekl, že tudy nedoporučuje projíždět, pokud to není nutné a varuje hlavně cyklisty, kteří trasu často využívají, aby raději zvolili jinou cyklostezku. Situaci radnice nadále řeší a pravděpodobně bude usilovat o uzavření této silnice.

Značky a svodidla stačit nebudou

Město teď jedná s majitelem komunikace, tedy se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje o umístění svodidla a upozorňující značky. To ale stačit nebude. S odbornou firmou radnice intenzivně řeší další postupy, což by mohlo být například odtěžení zvětralých kusů horniny, použití sítí, odstranění vzrostlých stromů ze skály, které by mohly narušovat její celistvost a tak dále. To bude ale stát dost peněz, které město v rozpočtu zřejmě mít nebude a tak chce žádat o krajskou dotaci a co nejdřív zahájit práce, aby to tady bylo bezpečnéa, možná bude nutné silnici na čas uzavřít.

Spustit audio

Související