V Brně vznikají součástky pro misi Exomars 2020

4. březen 2020

V rámci akce Brno Space Days se představily jihomoravské firmy, které se účastní kosmického výzkumu.

Martin Závodník z firmy Frentech Aerospace ukazuje na lesknoucí se kruhový kryostat, tedy chladící zařízení pro družice. „Uvnitř kryostatu je nějaký optický prvek, který je jádrem družice, a v něm se sbírají data z jejích optických systémů. Celý systém musí být udržován ve velmi nízké teplotě, což je úkolem právě tohoto kryostatu.“

Kryostat, který vyrábí brněnská firma Frentech Aerospace

Asi desítka návštěvníků akce Brno Space Days, která přibližuje jihomoravské počiny v oblasti kosmonautiky, si prohlíží výrobní prostory firmy. Nacházejí  se zde i takzvané čisté prostory nebo místo pro montáž dílů pro letecký průmysl. Do portfolia firmy ale přibyly právě i součástky, které pracují na družicích ve vesmíru. 

Komponenty pro výrobu kryostatů se v Brně vyrábějí pomocí unikátní technologie

Zaměstnanci společnosti Frentech Aerospace pracují na výrobě kanystru pro přistávací modul mise Exomars 2020.

„Tyto mechanismy jsou vyrobeny z titanu a jsou pro lepší odrazivost povlakovány zlatem o vysoké čistotě,“ vysvětluje Martin Závodník. „A před povlakováním probíhá leštění, které je poměrně časově náročné. Proto jsme si pro tyto výrobní postupy vytvořili svoji speciální technologii.“

Výrobky z Brna zamířily i na Mars

Brněnská stopa se díky zdejším inženýrům objevila také na Marsu. Bylo to v rámci dvoudílné mise Evropské kosmické agentury a Roskosmosu na rudou planetu. Pro Exomars 2016 vyráběli hepafiltry (filtry vzduchu). V současnosti finišují přípravy na pokračování mise. „Pro misi Exomars 2020 vyrábíme velice důležitou část - kanystr pro přistávací modul včetně  mechanismu pro uvolnění víka,“ chlubí se Závodník. 

Na jižní Moravě se daří vínu... a kosmickému průmyslu

Frentech Aerospace ale není jediná brněnská firma, jejíž produkty slouží daleko od zemského povrchu. V Brně jich je hned několik. A právě soustředění takových firem na jednom místě přilákalo na Brno Space Days řadu návštěvníků. 

Projektový manažer Frentechu ale nevnímá další místní firmy, například L.K. Engineering nebo Sobriety, jako konkurenty. „Naopak velmi úzce spolupracujeme na různých projektech. Dokonce jsme založili konsorcium firem, které nazýváme Brno Space Technology Group.“

V posledních dvou letech mezi zavedenými společnostmi přibývají i začínající startupy. Právě Brno si z evropských měst vyhlédla Evropská kosmická agentura a zřídila v něm akcelerátor pro evropské kosmické agentury. Takzvaný ESA BIC Brno funguje už 2 roky a zatím pomáhá s podnikáním 6 projektům. 

Snímky z družic třeba do traktorů

„Jedná se o firmu Skymaps, která prostřednictvím družicových snímků pomáhá zemědělcům vyhodnocovat používání hnojiv,“ vybírá z těch nejúspěšnějších šéfka brněnského akcelerátoru Markéta Filipenská. „A tento jejich produkt bude nově využit i v chytrých traktorech.“

Cubesat vyrobený slovenskou společností Spacemanic

Podporu od Evropské kosmické agentury získala například i slovenská firma Spacemanic, která vyrábí malé satelity, takzvané cubesaty. Jedna z těchto malých družic poletí do vesmíru už v polovině tohoto roku. Díky obdobným malým satelitům se radikálně zlevňují testy, které provádějí univerzity a firmy ve vesmírném prostředí.

Do konce roku 2020 ESA BIC Brno poskytne ještě dalším třem firmám se sídlem mimo Prahu příležitost, jak pro kosmické technologie najít využití i v běžném životě.

autoři: Martina Pouchlá , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.