V budějovické Husově kolonii má vyrůst centrum pro lidi bez domova. Plán naráží na odpor některých obyvatel

10. srpen 2022 10:40

Téměř třicet míst má nabídnout nové nízkoprahové centrum pro lidi bez domova v Českých Budějovicích. Radnice ho chce do dvou let postavit v Husově kolonii. Proti záměru je ale několik tamních obyvatel i podnikatelů. Někteří si stěžují na nedalekou ubytovnu v Blahoslavově ulici a obávají se, že s novým objektem se situace ještě zhorší.

„Když budu mluvit asi za všechny z okolí, tak nám se ten záměr úplně nelíbí. Bojíme se zvýšené kriminality, všichni tady mají relativně drahé věci. Myslím si, že to není úplně ideální varianta stavět tady,“ říká Jan Kučera, který spoluvlastní půjčovnu aut v blízkosti místa, kde má nové denní centrum s noclehárnou pro lidi bez domova vyrůst.

Pozemek v českobudějovické Husově kolonii, na němž chce město vybudovat centrum pro lidi bez domova

„My jsme se o tom záměru dozvěděli asi před dvěma lety, když jsme se ten pozemek pokoušeli pronajmout. Bylo nám řečeno, že tam centrum vznikne, ale od té doby nás nikdo nekontaktoval, nic se kolem toho nedělo, takže jsme vlastně ani nevěděli, jestli záměr platí,“ dodává Jan Kučera.

Radnice projekt připravuje více než pět let. Půjde o jednopatrovou kontejnerovou stavbu, která by měla splňovat kritéria pro energetickou soběstačnost. Zároveň uvnitř vznikne moderní zázemí pro klienty.

Podle náměstka primátora Tomáše Chovance je daná lokalita pro takový typ zařízení více než vhodná. „Nikde jinde moc místo nemáme, nemáme městskou parcelu, kde bychom mohli postavit tento typ zařízení. To místo musí být dobře dostupné. Pokud bychom centrum postavili daleko za městem, sníží se jeho efektivita, protože ti lidé tam prostě nedojdou, bude to pro ně daleko,“ vysvětluje.

Čtěte také

Hlavním důvodem, proč město na záměru začalo pracovat, je nedostatečná kapacita stávajícího nízkoprahového centra v Domě svatého Pavla v Riegrově ulici. „V zimních měsících je tu opravdu hodně lidí, klientů je čím dál tím víc a do té budovy se prostě nevejdou. I v průběhu léta, kdy by se to tolik neočekávalo, klienti službu využívají,“ popisuje vedoucí Petra Vohlídalová.

Obavy petentů Petra Vohlídalová chápe, zároveň ale zdůrazňuje, že všichni klienti zařízení musí dodržovat stanovená pravidla, která se například týkají chování v budově i venku.

Na provoz stávajícího centra v Riegrově ulici si podle ní okolní obyvatelé zvykli. „Nedějí se tu žádné velké problémy, nemuseli jsme nikdy řešit krádeže, rozbití majetku, napadení, spíš se třeba stává, že klient může být hlučnější,“ dodává.

Projekt momentálně čeká na vydání stavebního povolení. Pokud vše půjde podle plánu, zařízení by mohlo fungovat zhruba v první polovině roku 2024. Náklady přibližně 26 milionů korun z části uhradí dotace integrované strategie ITI.

Spustit audio

Související