V Česku vystudoval a zahrál si i ve filmu. „Vymysleli jsme si hatmatilku,“ vzpomíná na roli ve filmu Dědictví angolský hygienik

Filmovou komedii Dědictví aneb aneb Kurvahošigutntag natočila režisérka Věra Chytilová na začátku devadesátých let. Kritika tehdy nepřijala snímek příliš pozitivně. Přesto patří mezi nejúspěšnější režisérčiny filmy a zpětně je považovaný za jedinečný popis doby budování kapitalismu v Čechách a na Moravě. Ve filmu se objevila i dvojice Afričanů. Jejich role jsou sice malé, ale nepřehlédnutelné. S jedním z nich se v angolské Luandě potkal náš zpravodaj Jaromír Marek.

Silvio de Jesus Silva Alvarenga se narodil v Angole a v Československu vystudoval střední i vysokou školu. A právě v době, kdy v Brně končil Veterinární univerzitu, našli ho a jeho přítele filmaři. Aniž to tušil, vstoupil do dějin české kinematografie.

,Mluvíte stejným jazykem?‘

Seděli tehdy v kavárně, kde si je filmaři vyhlídli – pro film potřebovali dvě osoby z Afriky. Oba muži si na koleji vypůjčili oblečení od jiných afrických studentů, a pak přišla jejich chvíle. Objevují se v restauraci hotelu Slavia a potom na zahradě Bohumila alias Bolka Polívky. Filmaři měli jedinou podmínku: jazyk.

Pan Silvio de Jesus Silva Alvarenga doma s Jaromírem Markem

„Ptali se nás, jestli mluvíme stejným jazykem. Řekli jsme jim, že ne, že jsme z různých provincií,“ vysvětluje Silvio. „Ale řekli jsme si, že můžeme mluvit nějaké blbosti a oni si budou myslet, že mluvíme společným jazykem. A tak to bylo,“ dodává s úsměvem.

Oba muži jsou sice z Angoly, v této západoafrické zemi se ale mluví 46 jazyky. Protože oba pocházejí z různých provincií, kde se mluví různými jazyky, společnou řečí je jim portugalština. Tou ovšem mluvit nechtěli. Proto si prostě pro filmovou roli vymysleli vlastní hatmatilku.

To, že hrají ve filmu s mimořádným hereckým obsazením, pod vedením mimořádné režisérky, nevěděli. Pro oba neherce to bylo jen drobné dobrodružství s nevelkým honorářem a zajímavé ukončení letitého pobytu v Československu.

Oba muži se vrátili do Angoly, Jaine Lobo nakonec skončil ve Spojených státech, Silvio pracuje jako hlavní hygienik města Luanda. Od roku 1992, kdy film Dědictví vznikl, navštívil Česko jen jednou, v roce 2004, kdy účinkoval v Manéži Bolka Polívky.

autoři: Jaromír Marek , dit
Spustit audio