V Českých Budějovicích chybí strážníci. Zájemce má přilákat modernější vybavení i služební byt

12. září 2023 11:12

Zhruba 15 strážníků aktuálně postrádá městská policie v Českých Budějovicích. Znamená to přibližně deset procent celého sboru. Kromě nedávno spuštěné náborové kampaně chce vedení pořídit modernější vybavení a kompletně proměnit vnímání této profese. Slibuje si od toho zvýšený zájem nových uchazečů.

Mezi nejčastější činnosti českobudějovických městských strážníků patří rozdávání pokut za nesprávné parkování. „Musím říct, že přestupky na tomto úseku jsou nevyčerpatelné a činnost městské policie je opravdu většinou zaměřena na sankcionování,“ komentuje ředitel Martin Hrinko.

A právě to chce vedení budějovické městské policie změnit, aby profesi pro případné zájemce zatraktivnilo. Začalo u výbavy, pohotovostní jednotky mají nové plovací vesty, balistickou ochranu i defibrilátor.

„Když strážníci někam velmi rychle přijedou, oni mají za úkol reagovat opravdu na každé oznámení, tak jsou schopni na místě poskytnout veškerý bezpečnostní servis. Jsou vyškoleni třeba na první pomoc při srdečním kolapsu, mnohdy se k pacientovi dostanou dříve než zdravotnická záchranná služba,“ popisuje ředitel sboru.

Jedním z nových benefitů pro městské strážníky je pak nabídka služebního bytu. Podle Martina Hrinka členové jiných bezpečnostních složek takovou možnost nemají.

Čtěte také

„Bohužel se setkávám s adepty, kteří říkají: Vyzkoušel jsem policii, vězeňskou službu, hasičský záchranný sbor a nikde jsem neuspěl, proto jsem tady u vás. Musím říct, že to mě mrzí,“ dodává.

Náročné přijímací podmínky, zejména psychické a fyzické testy ale u náboru zůstávají. Radnice o jejich zrušení ani neuvažovala. „My si myslíme, že ten, kdo bude chránit občany, by měl být vzdělaný, psychicky odolný, fyzicky zdatný a měl by rozumět své profesi, mít za sebou odborné testy, testy fyzické zdatnosti i psychotesty,“ říká náměstek primátorky Lubomír Bureš.

V plánu je také obměna zbrojního arzenálu. S tím podle náměstka počítá i rozpočet města na příští rok. „Všechno to má přímý dopad do rozpočtu, jsme si toho vědomi a řešíme to ve vedení města. Myslím si, že máme plnou podporu, protože radnice by na svou městskou policii měla být pyšná,“ dodává Lubomír Bureš. Vedení aktuálně jedná také o zakoupení hlídkového vodního člunu.

Spustit audio

Související