V Charlestonu vzniklo moderní Afroamerické muzeum. Připomíná temnou otrokářskou minulost Ameriky a miliony zotročených Afričanů

Nově otevřené muzeum v americkém Charlestonu ukazuje tradice a původ Afričanů zotročených Američany v 16. až 19. století. Muzeum navíc stojí v místě, kam lodě přivážely unesené obyvatele západní Afriky, které si pak bohatí majitelé plantáží kupovali jako otroky na práci.

Zotročení afrického obyvatelstva trvalo v Americe 400 let. Jen při přejezdu Atlantiku zahynulo 1 800 tisíc otroků. To je úvodní informace, kterou návštěvník dostane, když vstoupí do nově otevřeného Afroamerického muzea v Charlestonu.

U vchodu do muzea otevřeného teprve na konci června může každý dostat audio průvodce, který hlasem paní Melanie promlouvá k návštěvníkům a vypráví historii únosů, týrání, vykořisťování a dalších příkoří páchaných bílými otrokáři na afrických obětech.

Na místě trhu s otroky

Paní Melanie občas bývá i v přijímací hale muzea a vysvětluje, že muzeum postavené na betonových sloupech je v místech, kde bývalo přístavní molo, u kterého kotvily otrokářské lodě a kde na americkou půdu vstupovali obyvatelé Afriky, aby se stali majetkem bílých otrokářů. Je podle ní velmi důležité, že muzeum právě tady, protože to vzdává úctu předkům dnešních afroameričanů.

Na výstavě jsou hlasy starých lidí, čtené vzpomínky bývalých otroků na to, jak jako děti museli pracovat na plantážích, protože Jižní Karolína byla hlavně zemědělským státem. Pěstovala se tady bavlna, rýže a taky tabák.

Nově otevřené muzeum v americkém Charlestonu ukazuje na tradice a původ potomků Afričanů zotročených Američany v 16. až 19. století

Paní Jamila pochází z Kalifornie a v muzeu našla mnoho závažných informací, které dosud neměla. Ve škole se o tom neučili, nikde se o tom nemluvilo. Všechno se prý raději skrývalo, než aby najevo vyšla krutá pravda. Podobný názor má i pan Tide, rodák z Jižní Karolíny:

„Je důležité mít takové muzeum, protože se v něm můžeme dozvědět hodně o našich dějinách. Děti mají možnost vidět, odkud pocházejí, seznámit se s událostmi, které se staly dávno předtím, než se narodily.“

Vymazáno z učebnic

Je naprosto nezbytné zřizovat taková muzea. Toto je část amerických dějin, kterou se snažili vymazat z učebnic. Je tedy velmi důležité se o této etapě historie učit a pamatovat si ji, je si jistá paní Marta.

Přijela se do muzea podívat až z Philadelphie ve státě Pensylvánie a ocenila videoprojekce a také ukázky výtvarného umění domorodců z africké domoviny, odkud byli černí otroci do Ameriky zavlečeni. Má pocit, že to její znalost o historii Ameriky a její život obohatil.

Mezinárodní Aafroamerické muzeum v Charlestonu je postavené na místě bývalého mola, ke kterému přijížděly otrokářské lodě, které sem v letech 1501 až 1867 přivážely otroky ze západní Afriky. Na konci mola je jakoby popraskaný asfalt. Vypadá to, jako by tady byly louže v asfaltu. Ale nejsou to louže ani vydrolený asfalt, jsou to siluety lidí. Symbolizuje to miliony otroků, kteří sem byli nedobrovolně zavlečeni. A pod tím jsou nápisy jako Brazílie, Pernambucco, Barbados, Havana, Charleston, Grenada, Martinique, Santiago de Cuba, Buenos Aires, Montevideo, Newcastle, Virginie a další. To všechno jsou místa, která těžila z práce černých otroků.

autoři: Pavel Novák , dit
Spustit audio