V Cholticích na Pardubicku nejspíš skončí stavební úřad

28. červen 2023 11:30

Lidé z Choltic a okolí nejspíš přijdou o možnost vyřizovat svoje žádosti o stavební povolení přímo v obci. Městysi totiž hrozí, že přijde o stavební úřad. Důvodem jsou nedořešené personální problémy, kdy se radnici dlouhodobě nedaří sehnat náhradu za odcházejícího úředníka.

Do výběrového řízení na pozici referenta se totiž opakovaně nikdo nepřihlásil. Poprvé městys vyhlásil konkurz loni v prosinci, následně na konci ledna, potom koncem března a poslední v květnu, ale bez kýženého výsledku. Nikdo se nepřihlásil.

Dosavadní úřednice přitom  k 30. 6. odchází a náhradu za ni městys nemá. Na stavebním úřadě sice funguje ještě jedna referentka na čtvrtinu úvazku, ale ta nemá zájem převzít celý úvazek. Řekl to nezávislý starosta Tomáš Bolek, podle kterého se proto zastupitelé usnesli, že pokud novou pracovní sílu během příštích několika týdnů nenajdou, budou muset na kraji zažádat o odnětí stavebního úřadu a jeho provoz ukončit.

V prosinci konec      

Stavební úřad by měl skončit k 31. prosinci. Do té doby ho bude městys provozovat s jednou úřednicí. Podle starosty Bolka by pak ale celá agenda měla přejít pod jiný stavební úřad, nejspíš ten v Přelouči. Městys teď o tom jedná s krajem a městem Přelouč.  

Pod stavební úřad v Cholticích spadá teď obvod s asi čtyřmi tisíci dvěma sty obyvateli, včetně menších firem. Pokud by se někdo z místních v budoucnu chystal stavět rodinný dům nebo se pouštěl do nějaké rekonstrukce, musel by se nově obracet na jiný stavební úřad, v tomto případě tedy nejspíš na Přelouč. Podle Bolka se stavebního úřadu vzdávají neradi, nicméně jeho fungování je za stávajících okolností neudržitelné.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související