V Chrasti chystají největší stavbu v novodobé historii města. Společenské centrum za víc než 100 milionů korun

15. leden 2021 13:19

Z chátrající ruiny má být výkladní skříň města. V Chrasti na Chrudimsku začali před časem mluvit o přestavbě bývalého kina. Teď plán získal konkrétnější obrysy v podobě moderního společenského centra. Zároveň se ale podstatně změnila i cena za proměnu historické části města. Stála by zhruba pětkrát víc, než radnice původně předpokládala.

Chrastecká radnice původně chtěla a vlastně pořád chce vyřešit problém, kde pořádat větší společenské akce. Žádné vhodné vlastní místo nemá, třeba plesy se odehrávaly v chrastecké Sokolovně, která má ale taky nejlepší roky za sebou.

Čtěte také

Řešení má být přestavba uzavřeného a chátrajícího městského kina. Je to bývalý biskupský hostinec hned u náměstí, takže je to snadno dostupné místo. Když začali v Chrasti tuhle variantu připravovat, počítali s tím, že by přestavba stála asi 20 až 25 milionů korun.

Nový odhad ceny přestavby je pětinásobný. Nezvýšila se jen cena, ale celý plán je mnohem ambicióznější. Chrast si nechala zpracovat od architektů studii, která neřeší jen budovu kina. Navrhuje postavit celý komplex, který by navazoval na sousední knihovnu a zmizela by i proluka na náměstí po zbouraném měšťanském domě. Společenské centrum má mít sál s mobilní elevací, takže je možná sestava pro divadelní představení a koncerty, nebo verze pro plesy a taneční.

Další část komplexu je nová radnice. Městský úřad teď sídlí na zámku, kde jsou problémy třeba s bezbariérovým přístupem, je tam náročné vytápění a celkově nevyhovující zázemí. Úředníci by se tak měli přestěhovat do nového naproti přes silnici.

Hlavní otázkou teď je, jestli menší město s třemi tisíci obyvatel dokáže tak náročnou stavbu zaplatit. Společenské centrum s novou radnicí je zatím předběžně spočítané na 110 milionů korun. To je na Chrast extrémní zátěž. Bude proto na stavbu shánět dotace. Letos chce radnice získat stavební povolení. Pokud by se podařilo sehnat peníze, mohla by stavba začít v roce 2022. Je možné ji rozdělit i do několika etap. Jako první by měl přijít na řadu víceúčelový sál, potom případně to ostatní.

Spustit audio

Související