V Chrudimi připravují opravu hrobky vizionáře Poppera

6. únor 2019 15:15

Boty značky Popper měly ve světě podobně dobrý zvuk, jako o něco později výrobky firmy Baťa. Poprovky začal v Chrudimi v roce 1893 vyrábět podnikatel a továrník Friedrich Leopold Popper. A dařilo se mu tak dobře, že výrazně ovlivnil tvář města na dlouhá desetiletí.

Chrudimská radnice mu chce aspoň zpětně starý dluh splatit. Připravuje opravu poškozené hrobky této významné osobnosti. Jenže to bude náročnější a taky dražší, než se zdálo.

Chrudim dokončila opravu sto let starého válečného pohřebiště

Opravené válečné pohřebiště v Chrudimi

Skončila kompletní oprava starého vojenského pohřebiště v Chrudimi. Dělníci museli obnovit více než dvě stovky hrobů z první světové války, které postupem času prakticky zmizely.

Popperova hrobka je monumentální dílo, je to obrovský masiv černé leštěné žuly. Na první pohled je ale vidět, že jednotlivé kusy jsou různě posunuté a popraskané.

„Popper přichází se strojovou výrobou, takže výroba je levnější a rychlejší, firma expanduje. On se pyšnil dokonce přívlastkem největší továrna v Rakousku-Uhersku. Samozřejmě, byl to z části reklamní tah, ale opravdu to byla velice významná firma,“ přibližuje příběh obuvníka Poppera David Richter z chrudimského Regionálního muzea.

Průkopník, vizionář a majitel firmy, která byla ve své době klíčová nejen pro město, ale celý stát. „Jednak pro Chrudim, kde zaměstnávala velké množství lidí, ale taky pro celý stát, protože zajišťovala jméno republice v zahraničí,“ říká Richter.

Stav hrobky Friedricha Leopolda Poppera vyžaduje větší zásah

A podoba rodinné hrobky jenom odráží důležitost a výjimečnost postavení rodiny Popperů, vysvětluje David Richter. „Hrobka vznikla v roce 1927 – 1928, architektem byl Josef Gočár a toho si určitě nemohl dovolit jen tak někdo. Ústředním reliéfem hrobky je zobrazení zmrtvýchvstání Krista a to dělal Otakar Španiel, takže další významný československý umělec, který třeba navrhoval bankovky.“

Hrobka je na seznamu kulturních památek. Předloni ji převzalo město a radnice začala chystat opravu. Původní odhad ceny rekonstrukce byl půl milionu korun. Přesnější číslo je ale víc než třikrát vyšší. „Proběhl odborný průzkum restaurátorský a odborná firma zpracovala projekt. V tuto chvíli jde na zastupitelstvo rozpočtová změna, kterou by měl být přidělen 1 700 000 korun na stavební obnovu této hrobky,“ říká mluvčí Chrudimi Sylva Drašanarová.

Pokud zastupitelé peníze na opravu hrobky odsouhlasí, rekonstrukce začne v létě.

Spustit audio

Související