V Chrudimi začnou měřit rychlost. Radary by měly být v provozu od příštího roku

30. listopad 2023 08:33

Několik let a několik změn. Měření rychlosti se v Chrudimi nechystalo úplně jednoduše. Teď už je ale jasné, že si město radary pořídí. A kontroly by mohly začít vlastně už za pár týdnů.

Vedení města se dlouhé roky nemohlo dohodnout, jakou formou rychlost měřit a jestli vůbec radary pořizovat. První možností byla kontrolní stanoviště na silnici u nemocnice, pak existovala varianta přenosných radarů, které by kolovaly po rizikových úsecích.

S měřením dlouhodobě nesouhlasí jeden ze členů radniční koalice - sdružení Chrudimáci. Jenže po posledních volbách už nemá tak silnou pozici a ostatní partneři kontroly rychlosti prosadili. Teď je na třetí pokus vybraná firma, která techniku městu dodá.

Kde se bude měřit

Podle starosty Františka Pilného (ANO) se má jednat o kontroly na přání. Radary chtěli obyvatelé Markovic, to je část města, přes kterou vede hlavní silnice I/17, vytížená trasa na Čáslav. Právě v Markovicích se hustý provoz dostává do střetu s lidmi, kteří se potřebují dostat přes silnici nebo se pohybují v její blízkosti.

Proto je tam stanovený úsek, kde se bude rychlost měřit, jak řekl František Pilný: „Od Heřmanova Městce, jak je křižovatka ke hřišti, to znamená ta první doleva hlavní nahoru, tam bude jedno měřicí místo a druhé měřicí místo bude o 300 metrů dál směrem na Chrudim. Tento úsek budeme obousměrně měřit úsekovým měřením. Bude to vlastně první takové měření v Chrudimi.“

Chrudim si radary nekoupí, ale pronajme na čtyři roky, zaplatí za to přes jeden a půl milionu korun. Po roce může zvážit odkup zařízení. Podle radnice bude zásadní to, co měření s dopravou udělá. Pokud se radary osvědčí, mohly by se časem objevit třeba u Základní školy Dr. Jana Malíka nebo také ve Václavské ulici.

Spustit audio

Související