Nová MHD v Chrudimi: Elektrobusy obslouží i sousední obce a děti dovezou až ke školám

8. listopad 2023

Druhé největší město Pardubického kraje čekají úpravy hromadné dopravy. Radnice chce soutěžit provozovatele na dalších deset let. Mezi podmínky má patřit i zavedení elektrobusů.

„Teď zrovna řešíme nabíječku, což by zřejmě mělo město ve své režii. I proto, abychom nikoho z možných provozovatelů nediskriminovali. Myslím si, že to bude velký přínos pro životní prostředí v Chrudimi. Osobně jsem sice velký odpůrce elektromobility, ohledně osobních aut to vůbec nepovažuji za vhodné, ale když si vezmete, že autobus jezdí denně stejnou trasu, najede stejný počet kilometrů, tak je to naopak naprosto ideální pohon,“ myslí si starosta František Pilný.

Do Slatiňan určitě

I rozšíření provozu MHD do okolních obcí bude součástí soutěže. „Zájem projevilo město Slatiňany, kde jsme předběžně domluvení. S dalšími obcemi jednáme. Moje vize je, že by se mohl zavést systém školních autobusů. Člověk by mohl říct svému dítěti, že vystoupí na čtvrté zastávce a pozná školu. Nemuselo by nikde přestupovat na nádraží, měnit systém dopravy a podobně. Nikdo asi nepošle své dítě na první stupeň autobusem od Seče, aby dojelo na nádraží, přestoupilo na MHD a jelo dál do školy. Samozřejmě lidé pak to dítě radši vezou autem, což nám u škol generuje v ranní špičce velký dopravní problém s parkováním.“

Společnost Arriva v Chrudimi testovala elektrobus

Konečným řešením pro Chrudim a tranzitní dopravu má být chystaný severozápadní obchvat. Spojí silnici I/17 od Heřmanova Městce a Čáslavi s už dokončeným obchvatem I/37. Trasa je navržená ve třech variantách, ale obce protestují, mají strach z hluku a nárůstu počtu aut.

„Jedna trasa je historická a už asi dnes neodpovídá potřebám. Vede nejblíž k obydleným rodinným domům. Další varianta přimyká k rozvojové lokalitě, ale ty domy ještě nestojí. Změnit územní plán tak, aby se v lokalitě nestavělo, není takový problém jako kolem stávajících domů stavět protihlukové stěny a podobně,“ myslí si Pilný s odkazem na pokračující jednání.  

Cyklostezka na Podhůru

Jako nekonečný příběh zatím vypadá cyklostezka na Podhůru. Pardubický kraj by měl přeložit silnici kolem letiště a tu starou chce chrudimská radnice proměnit na cyklostezku do rekreačních lesů.

Čtěte také

„Mluvil jsem o tom s krajským radním panem Kortyšem. Slíbil mi, že v roce 2025 kraj silnici postaví. Nabídnul jsem mu maximální možnou součinnost typu zajištění jednání o výkupu pozemků a podobně. Bez toho se nepohneme dál. Dokud kraj silnici nepostaví, není možné stávající silnici zrušit a udělat z ní cyklostezku. Díky šíři silnice jednou vznikne pruh pro cyklisty, bruslaře, chodce. Pak je samozřejmě příjemné, když jdete třeba s kočárkem a cyklista na vás nezvoní anebo se nestřetnete s bruslařem. Cyklostezka bude velice luxusní.“

Jak to vypadá se stavbami ve městě typu sportovní hala anebo podzemní parkoviště u hotelu Bohemia? A vyplatí se drahá výměna veřejného osvětlení? Poslechněte si celý rozhovor se starostou Chrudimi.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související