V chrudimském skateparku mohou sprejeři legálně malovat graffiti

18. červenec 2023 10:15

Město Chrudim rozšířilo možnost legální tvorby graffiti. Sprejeři mohou nově tvořit na betonových plochách ve skateparku. Provozní řád upraví podmínky, autoři nesmí malovat vulgární a urážlivé obrazy.

Od roku 2005 má město legální plochy dvě, jsou na betonových zdech v Husově a Palackého ulici. „Z mého pohledu se to velmi vyplatilo, legální plochy jsou velmi používané. Když chodím kolem, tak mě velmi překvapuje, jak se tam v rozsahu několika týdnů objevují nové malby. Jsou velkoplošné, v rozsahu několika metrů čtverečních malby,“ řekl radní Aleš Nunvář (Piráti).

Sprejeři podle něj mají talent a výtvarné zkušenosti, jejich tvorba zkrášluje sídliště. Umělci chtějí tvořit a chtějí svoje díla dělat legálně. Ti ostatní, kteří sprejují nelegálně domy, se dopouštějí přestupku, dodal Nunvář.

Starosta je proti

Starosta František Pilný (ANO) příznivcem graffiti není. Legální plochy ve skateparku si nepřál a pro návrh na radě nehlasoval. „Skatepark nás stál sedm milionů korun, považuji to za degradaci, když ho někdo pomaluje,“ řekl Pilný. Obával se také, že barvy by mohly změnit kvalitu povrchu a mohl by být po dešti kluzký podobně jako bílé pruhy na přechodech, uvedl.

Starosta byl ubezpečen, že sprejové barvy po zaschnutí kluzké nejsou. Pilný se také obával, že by někdo mohl na zem namalovat optický trojrozměrný klam, což by mohlo vést k úrazům. „Já se přiznám, že pro graffiti obecně moc pochopení nemám. Zejména pro ty, kteří nám čmárají na městské hradby nebo podezdívky,“ řekl Pilný. Věří, že další legální plocha snad sníží vandalské počiny na městských a soukromých budovách.

 

autoři: pta , kop | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související