V Dačicích se na příští týden chystá slavnostní zahájení cyklistické sezóny

5. květen 2022

Počasí je sice letos proměnlivé, přesto mnohé z nás už vytáhlo ven. Chodíme na procházky, výlety, výšlapy. Šlapeme už i na kole. Sezóna cyklistů začala. Potvrzuje to i ředitel Nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek:

„Jakmile vysvitne sluníčko a teploty se dostanou nad deset stupňů, tak většina cyklistů vyráží. Ačkoli mezi známými mám i takové cyklisty, kteří jezdí celoročně, i na ledu,“ usmívá se Jan Vlášek.

Oficiální zahájení letošní cyklistické sezóny v jižních Čechách se ale chystá až na sobotu 14. května. Tentokrát se uskuteční v Dačicích.

„Odtud povedou dvě trasy do okolí. Jedna směrem na Landštejn, Novou Bystřici a zpátky. Druhá přes Český Rudolec, farmu Rožnov a zpátky do Dačic,“ popisuje ředitel nadace. Obě trasy jsou podle něho podobně dlouhé (cca 45 kilometrů) a neliší se ani náročností: „Jde o mírně kopcovitou krajinu České Kanady, kde se snoubí na jedné straně historie, na druhé nádherná příroda.“

Důvodů, které přivedly nadaci Jihočeské cyklostezky letos právě do této oblasti, je víc. „V Dačicích už jsme chtěli zahajovat loni i předloni, ale covidové roky tomu zabránily, tak snad to vyjde do třetice všeho dobrého,“ doufá Jan Vlášek a doplňuje, že snahou pořadatelů je rovněž nalákat cyklisty pokaždé jinam, do různých koutů kraje: „Spíše se vyhýbáme lokalitám, kde jezdí davy, ale snažíme se lidi dostat do ne tak navštěvovaných míst.“

Právě Českou Kanadu považuje ředitel nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek za ráj cyklistů, který ještě čeká na své plné objevení. Teď si ho tedy můžete dopřát. Součástí slavnostního zahájení sezóny bude i doprovodný program. Stojí za ním město Dačice a další partneři.

„K doprovodnému programu patří prohlídky zámku nebo farmářské trhy na náměstí, občerstvení je samozřejmostí,“ dodává Jan Vlášek. Na akci pojedou také svozové autobusy.

Celý rozhovor o novinkách i osvědčených trasách jihočeské cykloturistiky si více poslechněte zde…

Spustit audio