V domácí léčbě covid–19 při srážení horečky nezapomeňte na staré „babské rady“

11. listopad 2020

Každý běžný pacient se nemoc covid–19 snaží nejdříve zvládnout v domácím prostředí. Jako první pomoc při nachlazení a vysokých horečkách jsou překvapivě tzv. „babské rady“, ale samozřejmě také standardní léčba jako při běžném chřipkovém virovém onemocnění. Léčba závisí především na tom, jestli pacient trpí pouze vysokými horečkami nebo má přidružený i některý z mnoha dalších příznaků. S bolestmi břicha ale nikdy neotálejte a svého praktického lékaře kontaktujte ihned.

Na onemocnění covid–19 zatím nejsou běžně k dispozici léky ani vakcína a každý běžný pacient se nemoc snaží nejdříve zvládnout v domácím prostředí. Jako první pomoc při nachlazení a vysokých horečkách jsou překvapivě tzv. „babské rady“ - zábaly, česnek a cibule.

Vzhledem k tomu, že se jedná o virové onemocnění, na které antibiotika nezabírají, léčí se samozřejmě i léky, které se běžně používají při chřipkovém virovém onemocnění na snížení teploty – acylpyrin, paralen nebo ibalgin. Pokud je horečka nad 39° C, mohou pomoci studené zábaly na celý hrudník.

Jestliže ale horečka ani po 2-3 dnech nepůjde dolů, pak již neprodleně telefonicky kontaktujte svého praktického lékaře, který napíše žádanku na odběr nacovid–19. Pak je skutečně pravděpodobné, že jste se tímto onemocněním nakazili, i když v okolí nikoho pozitivního nemáte ani jste s ním nebyli v kontaktu.

Problém navíc je, že pokud byste praktického lékaře navštívili při prvních příznacích chřipkového onemocnění a dodatečně se zjistilo, že jste pozitivní na covid–19, jeho ordinace by mohla být z důvodu nutné karantény uzavřena.

Další léčba

Celková léčba ale závisí především na tom, jestli pacient trpí pouze vysokými horečkami nebo má přidružený i některý z mnoha dalších možných příznaků.

V Praze a středních Čechách se nejčastěji jako příznak objevují hlavně průjmy. Pokud někdo neměl dietní chybu a má silný průjem, je v současnosti velmi pravděpodobné, že i tyto symptomy signalizují onemocnění covid–19. S bolestmi břicha ale nikdy neotálejte a svého praktického lékaře kontaktujte co nejdříve.

V Praze a středních Čechách se ale jako další symptomy objevují nově i vyrážky, především malé boláčky, které se neobjevují pouze u dětí, ale stále častěji i u dospělých. Samozřejmě kašel, rýma…, ale časté jsou i velké bolesti hlavy, bolesti žaludku, bolesti na prsou, pocit schvácenosti i v podstatě bolesti celého těla.

Příznaků je mnoho, a proto lepší zavolat praktikovi, aby vás poslal na test. Pokud se po odběru ukáže, že jste „covid negativní“ a máte i nadále bolesti břicha, musí ihned k lékaři. Obzvláště nepodceňujte bolesti břicha bez průjmu. Jak se říká - „nad bolestmi břicha nesmí slunce zapadnout“.

Spustit audio

Související