V Hradci začíná 18. ročník Hip Hop Kempu. Z pohledu policie patří k rizikovým kulturním akcím

15. srpen 2019 09:14

Ve festivalparku na letišti v Hradci Králové dnes odpoledne oficiálně začne 18. ročník hudebního festivalu Hip Hop Kemp. Ten patří k největším hiphopovým festivalům ve střední a východní Evropě. Na několika pódiích festival do nedělního rána fanouškům hip hopu nabídne přes stovku vystupujících. Každoročně Hip Hop Kemp navštíví tisíce milovníků rapu a hip-hopu od nás i ze zahraničí.

„Letos máme dvě hudební stage, potom freestylovou stage a breakdancovou," vypočítává Lucie Maliníková z pořadatelského týmu.
„A potom máme takové menší stage komerčních partnerů. Takže dohromady jich je kolem 5 až 6."

Čtěte také

Do nedělního rána se na nich vystřídá víc než stovka dýdžejů, zpěváků i kapel.

Mezi největší hvězdy letos patří američan Tech Nine nebo francouzská formace Hocus Pocus. Ti letos vystoupí po několikaleté přestávce jen na několika festivalech.

„Nám je ctí je přivítat i tady na Hip Hop Kempu. A být jedním z několika vyvolených festivalů, kde se tato legendární kapela hrající na živo s velkým ansámblem a dechovou sekcí, představí," vysvětluje dramaturg David Maryško.

Policie se na tento festival soustředí

Už před zahájením jsou v okolí areálu letiště také posílené policejní hlídky, které dohlížejí na pořádek i dopravu a kontrolují účastníky při příjezdu.

02416291.jpeg

Hlavně proto, že z pohledu policie patří právě Hip Hop Kemp k rizikovým kulturním akcím, jak vysvětluje policejní mluvčí Ivana Ježková.
„Co se týče tohoto hudebního festivalu, tak specifické pro něj je i držení omamných a psychotropních látek a užívání drog přímo v průběhu festivalu."

Čtěte také

Po loňské zkušenosti, kdy policisté ve spojitosti s držením drog odhalili 19 trestných činů a přes 160 přestupků, pro letošek zvolili obdobná opatření.
„Máme zde několik takzvaných filtrů, to jsou stanoviště policistů a kolegů z celní správy. Za pomoci speciálně vycvičených psů a za pomoci našich zkušeností vytipováváme vozidla i pěší návštěvníky, kteří by u sebe mohli mít drogy. Ty zastavíme a podrobujeme je důkladné kontrole."

Ještě před začátkem zajistili přes deset držitelů menšího množství drog a v jednom případě i 19 tablet extáze. Kromě těchto kontrol se pak řidiči musí připravit na dopravní omezení v okolí areálu.
„V bezprostřední blízkosti letiště, to znamená v ulici Jana Černého, je v těchto dnech jednosměrný provoz a to ve směru od letiště. Průjezd k letišti ale možný nebude, nebude zde možné ani zastavit, je tady striktní zákaz zastavení."

Hip Hop Kemp, největší hiphopový festival ve střední a východní Evropě, hlásí svůj již 18. ročník

Pořadatelé festivalu zajistili ve spolupráci s Dopravním podnikem kyvadlovou dopravu, která bude jezdit z terminálu na letiště v hodinových intervalech a pravidelná linka číslo 15 bude jezdit bez omezení, říká za dopravní podnik Zdeněk Chovančík.
„Linka číslo 15 je vypravena v kloubových autobusech. Bude posilována spoji, tak jak bude zapotřebí operativně dispečerem."

Pořadatelé festivalu letos očekávají zhruba patnáctitisícovou návštěvnost a program na letišti skončí v neděli v ranních hodinách.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související