V Janovické oboře na Chrudimsku se zadrhly práce na obnově rybníků. Budou mít rok zpoždění

17. červenec 2023 11:30

Vloni začala obnova soustavy rybníků v Janovické oboře na Chrudimsku. Je to jedno z míst, kde se Lesy ČR snaží vracet vodu do krajiny. Původně měly být práce hotové teď o prázdninách. Jenže stavba se zadrhla a bude mít zpoždění.

Obnova se týká celé soustavy rybníků, kterých je celkem pět - Pekliny, Dolanský, Horní, Prostřední a Dolní. Problém je hlavně bahno, rybníky jsou zanesené, musí se tedy vypustit a vyčistit. Celkem má zmizet osm tisíc kubíků bahna. Poškozené jsou taky bezpečnostní přelivy, někde se budou stavět nové, opraví se hráze a také stavidla.

Čtěte také

Původní termín dokončení byl stanovený na příští měsíc. To už ale neplatí, Lesy ČR, kterým obora patří, teď zakázku soutěží znovu. Původně vybraná firma sice práce začala, ale už nedokončila. Podle Lesů ČR byly problémy s dodržováním stanoveného postupu i harmonogramu. A to je velmi důležité vzhledem k tomu, že v rybnících a v jejich blízkosti žijí velmi vzácní živočichové - škeble, ledňáčci, raci nebo vydry. Zásahy se tak musí řídit tím, aby je práce neohrozily. Původní dodavatel tedy skončil, státní lesy vybírají nového, který zakázku dokončí.

Více vody do lesů

Znovu by se mělo začít v lednu, což by znamenalo roční skluz. Obnova rybníků má stát zhruba dvacet milionů korun a je zařazená do programu Vracíme vodu do lesů. To je velká akce Lesů ČR, která má přispět k zadržování vody v krajině a tím vylepšit podmínky pro život zvířat i rostlin. Jen v letošním roce by to v Česku mělo být asi 180 podobných staveb za 250 milionů korun.

Spustit audio

Související