V jižních Čechách začala naplno fungovat první potravinová banka

26. září 2016 07:52

Jižní Čechy mají první plnohodnotnou potravinovou banku. V září otevřela svůj první velký sklad v Českých Budějovicích. Dobrovolníci tam shromažďují potraviny, které pomůžou lidem v celém regionu.

Ve skladu je jídlo a pití, které v obchodě nenajdete. Z jistých důvodů ho výrobci nebo distributoři vyřadili z nabízeného sortimentu. Podle ředitelky Potravinové banky Jihočeského kraje Veroniky Láchové těch důvodů může být několik. „Například je tam problém s obalem, že je něco špatně napsáno, špatně označeno. Ale potravina nesmí kontaminovaná, tedy otevřená,“ říká.

Ve skladu se také mohou objevit potraviny, kterým sice vypršela minimální doba trvanlivosti, ale nejsou zdraví škodlivé. „Pak tu máme třeba krabičky, kterým chybí víčka, ale zase k potravině se nic problematického nedostalo,“ ukazuje Veronika Láchová.

Rozdělování potravin mají na starosti neziskové organizace. Ty žádají potravinovou banku o pomoc. „Spolupracujeme s neziskovými organizacemi, které se starají například o opuštěné matky s dětmi, seniory nebo o duševně i tělesně postižené. Obsluhujeme Tábor, Písek, Slavětín, Husinec a podobně,“ říká jedna ze zakladatelek Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

V potravinové bance pracují převážně dobrovolníci a těch není nikdy dost. Kdo by chtěl pomoci, najde potřebné kontakty na webových stránkách banky nebo na Facebooku.

Spustit audio